Novinky

  • 25.04.2023 Bad Policisté zjistili 2800 přestupků během akce, při které se zaměřili na dodržování rychlosti.

  • 23.04.2023 Good Soud v USA rozhodl, že autopilot automobilky Tesla při nehodě v roce 2019 neselhal.

  • 14.02.2023 Bad Ve věku 97 let zemřel čestný předseda společnosti Toyota Motor Corporation Dr.Soichiro Toyoda, který byl synem zakladatele společnosti.

Facebook Instagram

Řidičské průkazy si nyní vyřídíte všude

Řidičské průkazy si nyní vyřídíte všude

Žadatel už nepotřebuje papírovou fotku

Od července je možné si vyřídit vystavení řidičského průkazu na kterémkoliv úřadu obce s rozšířenou působností v České republice. Při podání žádosti o vydání dokladu nebo při jeho výměně už žadatel nepředkládá papírovou fotografii, skončila také povinnost měnit řidičák při změně trvalého bydliště.

Zároveň se změnily příslušné správní poplatky. Výměna dokladu, kterému končí platnost, je i nadále zdarma.

Zájemci si nyní na nejbližším úřadě vyřídí vydání nového řidičského průkazu po úspěšné zkoušce v autoškole, a to i v případě dalších rozšíření oprávnění. Dále se to týká výměny starého nebo neplatného průkazu za nový, vydání paměťové karty řidiče do digitálního tachografu i mezinárodního řidičského průkazu. Nikdo už nemusí kvůli těmto změnám cestovat do místa trvalého bydliště jako dosud,“ uvedl náměstek ministra dopravy Ladislav Němec.

Vybavili jsme všechny obce s rozšířenou působností kamerami, kterými žadatele vyfotí přímo na místě, a také tablety pro pořízení digitalizovaného podpisu. Papírové žádosti o řidičský průkaz definitivně končí,“ vysvětlil Stanislav Dvořák, ředitel odboru agend řidičů Ministerstva dopravy ČR.

V některých případech není potřeba fotit vůbec. Systém ministerstva dopravy se dotáže resortu vnitra, zda konkrétní osoba nemá v databázích elektronickou fotografii z pasu nebo občanského průkazu. Pokud ji bude možné použít (bude-li dostupná a dotyčný si bude stále podobný), odpadne i procedura na přepážce.

Jedinou výjimkou, kdy je zatím stále třeba papírová fotografie, je žádost o mezinárodní řidičský průkaz.

Poplatek za vydání nového průkazu se zvyšuje z původních 50 na 200 korun. Podraží také jeho zrychlené zhotovení do pěti pracovních dní z 500 Kč na 700 Kč.

Komentáře ke článku