Novinky

  • 25.04.2023 Bad Policisté zjistili 2800 přestupků během akce, při které se zaměřili na dodržování rychlosti.

  • 23.04.2023 Good Soud v USA rozhodl, že autopilot automobilky Tesla při nehodě v roce 2019 neselhal.

  • 14.02.2023 Bad Ve věku 97 let zemřel čestný předseda společnosti Toyota Motor Corporation Dr.Soichiro Toyoda, který byl synem zakladatele společnosti.

Facebook Instagram

Hlad po odbornících na elektroauta roste

Hlad po odbornících na elektroauta roste

Už i prodejci ojetin budují týmy

Pobočky uzpůsobené pro prodej různých typů bateriových vozů, včetně dobíjecích kabelů a wallboxů, a specialisté na elektrovozy ke konzultacím se zákazníky. To jsou některé z plánů prodejců vozů, které se musejí adaptovat na nové trendy.

Na trhu práce přetrvává nedostatek IT odborníků, který postupující digitalizace dále prohlubuje. V souvislosti s rostoucím podílem elektroaut a hybridních pohonů také logicky roste potřeba odborníků, kteří budou těmto vozům rozumět a budou je schopni opravit,“ vysvětluje Vladimír Kočí ze společnosti R4U, která se na vyhledávání pracovníků specializuje. Podle něj mají firmy několik možností, jak narůstající potřebu těchto odborníků saturovat. Jednou je přeškolení stávajícího personálu. „Nejčastěji jde o lidi, kteří jsou nadšenci a o danou oblast sami jeví zájem. Ti jsou v takový moment nejcennější a firmy by jim měly dávat prostor pro další rozvoj, protože z těchto lidí se stávají tahouni celé transformace,“ popisuje Kočí.

Dalším způsobem, jak nedostatkové pracovníky na trhu získat, je zaměřit se na dané obory ve školách a zaměstnance si doslova vychovat. „Zatím je poptávka po těchto lidech nejvíce patrná u prodejců nových vozů, kteří provozují záruční servis, ale jak se bude více elektromobilů přesouvat na sekundární trh, bude narůstat poptávka i tam. Není proto divu, že se ti největší hráči na trhu snaží připravit již nyní,“ doplňuje Kočí.

Jako účinný způsob získání nedostatkových expertů také uvádí nejrůznější náborové příspěvky či možnost získání odborných certifikátů. „U těžko obsazovaných pozic, jako jsou automechanici, nabízíme mimo jiné i náborový příspěvek ve výši 50 000 korun. Zájem máme i o absolventy učebních oborů, kteří u nás mají možnost získat odborná školení a profesní specializace, stejně jako možnost nabýt potřebné zkušenosti od starších a zkušenějších kolegů. Samozřejmě saháme i do vlastních řad, protože kariérní postup v rámci společnosti byl vždy jedním ze základních faktorů našeho úspěchu,“ dodává Petr Vaněček ze skupiny AURES Holdings.

Komentáře ke článku