Novinky

  • 25.04.2023 Bad Policisté zjistili 2800 přestupků během akce, při které se zaměřili na dodržování rychlosti.

  • 23.04.2023 Good Soud v USA rozhodl, že autopilot automobilky Tesla při nehodě v roce 2019 neselhal.

  • 14.02.2023 Bad Ve věku 97 let zemřel čestný předseda společnosti Toyota Motor Corporation Dr.Soichiro Toyoda, který byl synem zakladatele společnosti.

Facebook Instagram

Kopecký: Hodně jsem se naučil na diskotékách

Kopecký: Hodně jsem se naučil na diskotékách

Zpověď jediného českého rallyového mistra Evropy

Víte, kdy se v současnosti náš nejlepší soutěžní jezdec Jan Kopecký poprvé posadil za volant? S čím si jako dítě hrál? A která země je pro něj srdcovou záležitostí? Pokud ne, odpovědi naleznete v následujícím rozhovoru.

Jaký je váš běžný pracovní den?

Je to vždycky pestré. Když jsou zrovna závody, mám kromě samotných rychlostních zkoušek na programu seznamovací jízdy, slavnostní starty. Připravuji se sledováním onboard záběrů, srovnávám si trať s předchozími ročníky a podobně. Kromě soutěží se účastním s týmem Škoda Motorsport řady testů, při kterých se podílím na ladění a vývoji vozu Fabia R5. A velmi důležitá je pro mě také fyzická kondice.

Co vás přivedlo k motorsportu?

Rodina. Už můj děda závodil na motorce, jezdil motokros a enduro. Byl také u vzniku vůbec prvních motokár u nás v Československu. Můj otec v tom pokračoval, ke kartingu přidal také závody do vrchu a v roce 1994 se stal vůbec prvním českým mistrem Evropy. Když jsem vyrůstal, vyzkoušel jsem si všechny možné sporty. Ale v 11 letech jsem za tátou přišel a řekl jsem mu, že bych také chtěl do motokár. I on si samozřejmě přál, abych závodil, ale nikdy mě do toho netlačil, za což mu moc děkuji.

 

Honza je už třetí generací závodnické dynastie Kopeckých

 

Jaké to bylo, když jste poprvé řídil vůz?

Úplně poprvé mi mohlo být pět nebo šest roků, když jsem seděl tátovi na klíně a točil volantem avie. To ale znám jen z vyprávění. Moje první auto pak byla Felicia 1.6 a moc dobře si pamatuji, že jsem se řidičáku nemohl dočkat.

S čím nebo na co jste si v dětství nejradši hrál?

Moje nejoblíbenější hračka bylo jednoznačně kolo. Vyrůstal jsem na vesnici, takže jsem byl pořád venku a lítal jsem na něm.

Vzpomněl byste si na nějakou neobvyklou historku, kterou jste zažil s autem?

Vybavuji si třeba, jak jsme s kamarády jezdili na diskotéky. Já jsem je tam vždycky odvezl, vysadil, a zatímco oni šli tancovat, já se sebral a zamířil jsem s vozem řádit do lesů. A pak jsem je po pár hodinách zase nabral a jeli jsme domů. Na diskotékách jsem se kupodivu za volantem dost naučil.

 

Úctyhodná sbírka trofejí všetně deseti Zlatých volantů

 

Na jaké místo, kdekoliv na zeměkouli, byste se rád vydal po ose?

V tomto ohledu už mám sny splněné, díky motorsportu jsem procestoval celý svět. Pro mě je srdcovou zemí Austrálie a na druhém místě Japonsko. Tam se rád kdykoliv vypravím znovu.

Komentáře ke článku