Novinky

  • 25.04.2023 Bad Policisté zjistili 2800 přestupků během akce, při které se zaměřili na dodržování rychlosti.

  • 23.04.2023 Good Soud v USA rozhodl, že autopilot automobilky Tesla při nehodě v roce 2019 neselhal.

  • 14.02.2023 Bad Ve věku 97 let zemřel čestný předseda společnosti Toyota Motor Corporation Dr.Soichiro Toyoda, který byl synem zakladatele společnosti.

Facebook Instagram

Jak jsou naplánovány po Evropě letní prázdniny

Jak jsou naplánovány po Evropě letní prázdniny

Dálnice budou znovu praskat ve švech

V České republice si děti (a učitelé) na prázdniny ještě chvilku počkají, ale kupříkladu v Itálii začaly již 7. června. Ve většině evropských zemí ovšem startují na přelomu června a července.

S sebou, pokud jde o automobilovou dopravu, přinesou bohužel i některé negativní jevy. Na dálnicích a silnicích výrazně zhoustne provoz, přičemž na cestu se vydávají i majitelé obytných vozů či přívěsů. Zejména na začátku a konci prázdninových intervalů a během střídání dovolenkových turnusů bývá na páteřních evropských komunikacích, především ve směru sever – jih, respektive obráceně, nezdravě rušno.

Neuralgická místa jsou pořád stejná: stavební omezení, stažení z více do jednoho jízdního pruhu (většinou v tunelech), mýtnice a nově také policejní kontroly na některých hranicích, eliminující do značné míry výhody Schengenského prostoru. Vzrůstá riziko dopravních nehod a tím i tvorby nekonečných kolon.

Dobrá rada je tady drahá. Obvykle se doporučuje vyhnout se krizovým dnům – při putování na jih to bývají pátek a sobota, opačně neděle a pondělí. Ne vždy to ale jde tak zorganizovat. Různé navržené objízdné trasy zase mají tu nevýhodu, že nejste sami, kterým na navigaci naskočí. Všelijaké dobrodružné úhybné manévry přes „okresky“ sice mohou přinést volnou jízdu, ale také nebezpečí zabloudění, vyšší nájezd kilometrů (a tím i spotřebu) a mnohdy i značnou časovou ztrátu.

Takže: chce to trpělivost, dostatek paliva, vody, něčeho chutného k zakousnutí, zábavy pro děti a hlavně dobré nálady.

V následujícím přehledu přinášíme termíny letních prázdnin ve státech, do nichž Češi nejčastěji míří. Připomínáme, že v Německu, Rakousku, Švýcarsku, Itálii, Dánsku a Nizozemsku se dále člení na regionálním základě nebo podle druhu školy.

Německo: 25. června až 10. září

Rakousko: 30. června až 2. září

Švýcarsko: 30. června až 2. září

Francie: 7. července až 31. srpna

Itálie: 7. června až 16. září

Polsko: 29. června až 31. srpna

Nizozemsko: 7. července až 2. září,

Dánsko: 30. června až 8. srpna

Slovinsko: 26. června až 31. srpna

Chorvatsko: 18. června až 2. září

Maďarsko: 18. června až 31. srpna

Slovensko: 2. července až 31. srpna

Komentáře ke článku