Novinky

  • 25.04.2023 Bad Policisté zjistili 2800 přestupků během akce, při které se zaměřili na dodržování rychlosti.

  • 23.04.2023 Good Soud v USA rozhodl, že autopilot automobilky Tesla při nehodě v roce 2019 neselhal.

  • 14.02.2023 Bad Ve věku 97 let zemřel čestný předseda společnosti Toyota Motor Corporation Dr.Soichiro Toyoda, který byl synem zakladatele společnosti.

Facebook Instagram

Osvěžení na dosah ruky

Osvěžení na dosah ruky

Exkurze do světa přenosných chladniček

Stojíte v zácpě na dálnici, sluníčko praží a vám se lepí jazyk na patro. Zteplalá minerálka zastrčená do přihrádky ve dveřích je jen nouzovým řešením. Chtělo by to něco (samozřejmě nealkoholického) pořádně vychlazeného. A tady přicházejí ke slovu přenosné chladničky.

Existuje jich hned několik druhů.

1) Pasivní

Jsou to ty nejjednodušší termotašky. Nemají vlastní chladicí zařízení, pouze zamezují přístupu tepla k obsahu. Vhodné jsou spíše ke krátkodobému využití mimo přímé sluneční záření. Výhodou je jejich láce, potraviny je však nutno ochladit předem někde jinde.

2) Termoelektrické

K jejich aktivaci jsou zapotřebí baterie nebo připojení do sítě. Zato se obejdou bez pohyblivých částí, čerpadel a nutnosti doplňovat chladicí kapaliny. Přednostmi jsou solidní cena, bezhlučný chod, nízká váha a okamžitý účinek. Je ale třeba je ponechávat ve stínu a vyžadují dostatečný přívod vzduchu. Převoz v zavazadelníku tudíž pro ně není tím pravým ořechovým.

3) Absorpční

Zde se chladicí účinek realizuje reakcí vody a amoniaku. Jde o poněkud paradoxní proces, kdy se vytvářením tepla ochlazuje okolí. Nutné je připojení na zdroj elektřiny, případně plynu. Sice se obejdeme bez motoru a čerpadla, zato spotřeba energie je poměrně vysoká. Zařízení navíc není účinné při teplotách na 40 stupňů. Vadit může i poměrně značná hmotnost.

4) Kompresorové

Po technologické stránce jde o špičku. Zvládnou nejen chladit, ale dokonce i mrazit. Jsou rovněž odkázány na přívod elektrické energie nebo baterie, spotřeba je ovšem nízká a umožňuje dlouhodobý provoz. Kvůli elektromotoru, čerpadlu a chladicímu médiu je box hodně těžký a při spuštění hlučný. Při jeho pořízení je rovněž třeba sáhnout hlouběji do kapsy.

Závěrem ještě několik rad od expertů ze švýcarského autoklubu TCS. Při koupi produktu je vhodné se zajímat i o to, jak se dá přenášet. Je dobré zchladit box v noci před cestou a během jízdy už jen bateriemi udržovat požadovanou temperaturu. Pozor při použití vestavěného cigaretového zapalovače k dobíjení – při vypnutí motoru zákonitě přestane fungovat. A po každém použití nezapomeneme na důkladnou hygienickou očistu přenosné chladničky.

Komentáře ke článku