Novinky

  • 25.04.2023 Bad Policisté zjistili 2800 přestupků během akce, při které se zaměřili na dodržování rychlosti.

  • 23.04.2023 Good Soud v USA rozhodl, že autopilot automobilky Tesla při nehodě v roce 2019 neselhal.

  • 14.02.2023 Bad Ve věku 97 let zemřel čestný předseda společnosti Toyota Motor Corporation Dr.Soichiro Toyoda, který byl synem zakladatele společnosti.

Facebook Instagram

Nouzové brzdění chrání chodce a cyklisty

Nouzové brzdění chrání chodce a cyklisty

Nové asistenční systémy zvyšují bezpečnost v městském provozu

Kritická situace pro řidiče: z ničeho nic se před vozem objeví cyklista a přejíždí přes silnici. Rozptýlen hledáním parkovacího místa, řidič nemá šanci dostatečně rychle zabránit tomu, co se zdá být nevyhnutelným neštěstím.

 

Systém nouzového brždění od firmy Bosch s detekcí cyklistů zabrání vážným důsledkům a ze 40 km/h automaticky auto úplně zastaví. Jakmile radar nebo kamera systému nouzového brždění detekuje hrozící kolizi, Bosch iBooster iniciuje plné brždění během pouhých 190 milisekund - dříve, než člověku trvá dvakrát mrknout.

 

Systémy nouzového brzdění jsou jedněmi z nejužitečnějších asistenčních systémů především pokud se jedná o reagování auta na cyklisty a chodce, což jsou nejzranitelnější účastníci silničního provozu. V Německu jsou jízdní kola zapojena do jedné čtvrtiny všech nehod s následkem zranění a 12 % celkového počtu úmrtí na silnicích. Ve dvou třetinách těchto nehod bylo do nehody zapojeno také auto. Osazení každého auta systémem nouzového brždění schopným detekce cyklistů by předešlo skoro polovině (43 %) nehod zahrnujících jízdní kolo a motorové vozidlo s následkem osobního zranění, nebo by alespoň zmírnilo závažnost následků. Asistent nouzového brzdění by mohl zkrátit brzdnou dráhu o kritických pár centimetrů, které mohou znamenat rozdíl mezi životem a smrtí.

Organizace Euro NCAP (The European New Car Assessment Program) také rozpoznala důležitost systému nouzového brždění pro bezpečnost na silnicích. Počínaje rokem 2018 systém hodnotící bezpečnost udělováním hvězdiček zahrnuje také použití systému nouzového brzdění s detekcí cyklistů. Systémy nouzového brždění s detekcí chodců jsou součástí systému hodnocení od roku 2016.

 

 

 

 

Komentáře ke článku