Novinky

  • 25.04.2023 Bad Policisté zjistili 2800 přestupků během akce, při které se zaměřili na dodržování rychlosti.

  • 23.04.2023 Good Soud v USA rozhodl, že autopilot automobilky Tesla při nehodě v roce 2019 neselhal.

  • 14.02.2023 Bad Ve věku 97 let zemřel čestný předseda společnosti Toyota Motor Corporation Dr.Soichiro Toyoda, který byl synem zakladatele společnosti.

Facebook Instagram

Jak bude vypadat přístrojová deska budoucnosti?

Jak bude vypadat přístrojová deska budoucnosti?

Neviditelná tlačítka se zobrazí při přiblížení ruky

Společnost Continental přichází s neviditelnými tlačítky nazvanými Morphing Controls. Jedná se o ovládací prvky na přístrojové desce, schopné měnit tvar. Pokud se k nim přiblíží řidičova ruka, náhle z ní vystoupí. Po dotyku člověk ucítí krátký impulz potvrzující stisknutí.

Základem jsou senzory, umístěné bezprostředně pod povrchem palubní desky. Díky nim systém rozpozná přiblížení ruky a aktivuje tlačítka. Ta se vysouvají dopředu do pružného vícevrstvého materiálu, který tvoří svrchní vrstvu ovládacího panelu. Hmota současně propouští světlo, takže lze s pomocí diodového podsvícení zobrazit, jakou funkci dané tlačítko ovládá. Následně je měřen tlak vyvinutý při dotyku a při použití dostatečné síly se realizuje zpětná hmatová vazba.

Technologie bude širší veřejnosti poprvé představena v Hannoveru v rámci oslav 300 let od založení firmy.

Díky ní dostává řidič potvrzení o tom, že uvedl v činnost zvolenou funkci. Jakmile ruku zase odtáhne, tlačítka se znovu skryjí pod povrchem.

Komentáře ke článku