Novinky

  • 25.04.2023 Bad Policisté zjistili 2800 přestupků během akce, při které se zaměřili na dodržování rychlosti.

  • 23.04.2023 Good Soud v USA rozhodl, že autopilot automobilky Tesla při nehodě v roce 2019 neselhal.

  • 14.02.2023 Bad Ve věku 97 let zemřel čestný předseda společnosti Toyota Motor Corporation Dr.Soichiro Toyoda, který byl synem zakladatele společnosti.

Facebook Instagram

Škoda spoléhá ve Finsku na mladíky

Škoda spoléhá ve Finsku na mladíky

Šanci dostanou Veiby a Rovanperä

Škoda Motorsport nasadí do nadcházející Finské rally (26. až 29. července) posádky Ole Christian Veiby – Stig Rune Sjarmoen a Kalle Rovanperä – Jonne Halttunen. Kmenoví jezdci Pontus Tidemand a Jan Kopecký si tentokrát dají pauzu.

Veiby v průběžné klasifikaci mistrovství světa v kategorii WRC 2 figuruje se 45 body na třetím místě. V Itálii dojel druhý, ve Švédsku třetí a ve Francii čtvrtý. Na severu Evropy zkoušel se soukromou Škodou Fabia R5 štěstí už loni, ale soutěž nedokončil.

Rychlostní zkoušky jsou tady obrovskou výzvou, protože dosahované rychlosti na hladké šotolině jsou enormní. Neustále musíte být maximálně ve střehu a naučit se číst měnící se přilnavost povrchu jednotlivých úseků. Jakmile uděláte jedinou chybu, budete jen o trochu rychlejší a netrefíte správnou stopu, znamená to vyřazení. Přesně to se mi stalo minulý rok. V rychlé pravé zatáčce jsem smykem vyletěl z tratě,“ uvedl mladý Nor.

 

Posádku Rovanperä - Halttunen čeká velká premiéra

 

Jeho teprve sedmnáctiletý kolega Rovanperä si na domácí půdě odbude premiéru s továrním vozem. „Automobil jsem poprvé řídil na soukromé cestě poblíž svého bydliště. Soutěžácké zkušenosti jsem ale sbíral v Litvě. Zde jsem totiž mohl závodit, aniž bych vlastnil řidičský průkaz,“ zavzpomínal na svoje začátky. „Bude důležité, aby bylo auto stabilní a snadno se ovládalo v rychlých zatáčkách a na velkých skocích. Nejtěžší je najít kompromis mezi tím, aby se kola pořád dotýkala povrchu a přitom měl vůz dostatek trakce. Jakmile se všechna kola dostanou do vzduchu, už nemůžete akcelerovat ani brzdit.

Finská rally nabídne na 317 kilometrech 23 měřených úseků. Po čtvrteční superspeciální zkoušce v ulicích města Harju v blízkosti centra akce Jyväskylä, bude v pátek na programu deset, v sobotu devět a v neděli čtyři vložky.

 

Komentáře ke článku