Novinky

  • 25.04.2023 Bad Policisté zjistili 2800 přestupků během akce, při které se zaměřili na dodržování rychlosti.

  • 23.04.2023 Good Soud v USA rozhodl, že autopilot automobilky Tesla při nehodě v roce 2019 neselhal.

  • 14.02.2023 Bad Ve věku 97 let zemřel čestný předseda společnosti Toyota Motor Corporation Dr.Soichiro Toyoda, který byl synem zakladatele společnosti.

Facebook Instagram

Chodce pustí jen dvě třetiny motoristů

Chodce pustí jen dvě třetiny motoristů

Na Slovensku jsou na tom ještě hůře

Na popud společnosti Goodyear Dunlop Tires Czech se v červnu a červenci uskutečnil exkluzivní průzkum chování řidičů na vyznačených přechodech, nazvaný Zebra. K vyhodnocení bylo podstoupeno 1500 případů, zdokumentovaných v Praze, Brně a Bratislavě.

Jak šoféři ve třech velkoměstech dopadli? „Nejbezpečněji se mohou cítit pěšáci v Brně, kde jim při přecházení zastaví 68 % automobilů. Horší situace je se 63 %v Praze a s odstupem nejmenší ochotu dávat jim přednost jsme zaznamenali v Bratislavě – pouhých 47 %. Zdá se tedy, že Češi berou tuto záležitost o něco vážněji než Slováci. I tak ale v Brně splní zákonnou povinnost jen něco málo přes dvě třetiny motoristů,“ uvedl marketingový manažer Goodyear Dunlop Tires Czech pro Českou republiku, Slovensko a Maďarsko Boris Tománek.

Loni na přechodech v ČR zahynulo 22 lidí, na Slovensku 11. U našich východních sousedů proto hodlají uzákonit absolutní přednost chodců po vzoru Nizozemska nebo Švýcarska. Nařízení by mělo vstoupit v platnost 1. ledna příštího roku.

Podle stávající tuzemské legislativy je řidič povinen umožnit chodci, který je na přechodu nebo jej zřejmě hodlá použít, nerušené a bezpečné přejití vozovky. Proto se musí přibližovat takovou rychlostí, aby mohl zastavit ještě před tímto dopravním zařízením. Chodec je nicméně nucen ustoupit tramvajím a vozům se zapnutým majáčkem a nesmí vstupovat do komunikace bezprostředně před přijíždějícím vozidlem. Právě výklad tohoto paragrafu činí v praxi nemalé potíže.

Komentáře ke článku