Novinky

  • 25.04.2023 Bad Policisté zjistili 2800 přestupků během akce, při které se zaměřili na dodržování rychlosti.

  • 23.04.2023 Good Soud v USA rozhodl, že autopilot automobilky Tesla při nehodě v roce 2019 neselhal.

  • 14.02.2023 Bad Ve věku 97 let zemřel čestný předseda společnosti Toyota Motor Corporation Dr.Soichiro Toyoda, který byl synem zakladatele společnosti.

Facebook Instagram

Od října bez žárovek, pojistek či plastové roušky

Od října bez žárovek, pojistek či plastové roušky

Předepsaný rozsah povinné výbavy projde redukcí

Návrh změn vyhlášky ministerstva dopravy počítá od října se zmenšením rozsahu povinné výbavy vozidel. Nově by už v automobilech nemusely být náhradní žárovky nebo pojistky. V lékárničkách pro poskytnutí první pomoci by mohly chybět nůžky, plastová rouška, trojcípý šátek nebo náplasti s polštářkem.

Vozit povinně v autě žárovky či pojistky už je v současnosti zbytečné, u nových vozů řidiči stejně nechávají výměnu světel na servisu. Stejně tak po domluvě s ministerstvem zdravotnictví jsme se rozhodli, že pro první pomoc postačí lékárnička bez roušky nebo náplastí s polštářkem a už jí nebude nutné měnit kvůli expiraci,“ uvedl ministr dopravy Dan Ťok.

Zároveň se zjednoduší a zpřesní také povinnost mít v automobilu náhradní kolo a nářadí nutné pro jeho výměnu, tedy především příruční zvedák. „Záložní kolo nemusejí mít na palubě vozidla s pneumatikami, které umožňují dojet a zároveň indikují defekt. Rezervu lze také nahradit prostředky pro bezdemontážní opravu poškozené pneumatiky. Třetí výjimkou jsou pak auta, jejichž majitelé mají zajištěnou nepřetržitou asistenční službu na celém území České republiky,“ dodal Ťok.

Navrhované úpravy by po projednání v Legislativní radě vlády měly vstoupit v platnost 1. října 2018.

 

 

 

Komentáře ke článku