Novinky

  • 25.04.2023 Bad Policisté zjistili 2800 přestupků během akce, při které se zaměřili na dodržování rychlosti.

  • 23.04.2023 Good Soud v USA rozhodl, že autopilot automobilky Tesla při nehodě v roce 2019 neselhal.

  • 14.02.2023 Bad Ve věku 97 let zemřel čestný předseda společnosti Toyota Motor Corporation Dr.Soichiro Toyoda, který byl synem zakladatele společnosti.

Facebook Instagram

Hrozba na přírodních parkovištích

Hrozba na přírodních parkovištích

Co způsobí rozpálený výfuk

Současné extrémní sucho má negativní dopad i v oblastech, na které bychom primárně nemysleli. Kupříkladu může stát za požárem motorového vozidla.

Léto je dobou festivalů a dalších masových akcí pod širým nebem. Jejich návštěvníci zhusta parkují na nezpevněných plochách, různých loukách či polích. A právě v tom se skrývá nebezpečí. Suchá tráva, sláma či seno se totiž mohou od horkých součástí vozu snadno vznítit. Nejčastějším spouštěčem požáru se stává výfuk, ale pachatelem se mnohdy stává i rozpálený motor.

Obecně platí, že hrozba vzrůstá na nerovných plochách s vyšším porostem a při nižší světlé výšce auta. Společnost Dekra uskutečnila pokus, kdy řidič zajel s automobilem do vysoké, na troud vyschlé trávy. Během několika sekund se působením žhavého katalyzátoru objevily první plamínky a záhy se rozhořel pořádný táborák, který připravení hasiči naštěstí okamžitě zlikvidovali. V reálu ale obvykle nebývají po ruce.

Experti Dekry upozorňují, že zrádné jsou v tomto ohledu i neposečené plochy na okrajích komunikací. Vyzývají proto motoristy, aby řádně zvážili, kde svoje vozidlo ponechávají. Jinak by se jim po návratu k němu mohl naskytnout pohled na hromadu ohořelého plechu.

Komentáře ke článku