Novinky

  • 25.04.2023 Bad Policisté zjistili 2800 přestupků během akce, při které se zaměřili na dodržování rychlosti.

  • 23.04.2023 Good Soud v USA rozhodl, že autopilot automobilky Tesla při nehodě v roce 2019 neselhal.

  • 14.02.2023 Bad Ve věku 97 let zemřel čestný předseda společnosti Toyota Motor Corporation Dr.Soichiro Toyoda, který byl synem zakladatele společnosti.

Facebook Instagram

Záchranářská ulička bude nyní ve středním pruhu

Záchranářská ulička bude nyní ve středním pruhu

Změna pravidel by měla vstoupit v platnost v říjnu

Řidiči při dojíždění do kolon musejí od října vytvářet záchranářskou uličku mezi levým a přiléhajícím jízdním pruhem. Změnu včera schválil Senát v novele zákona o provozu na pozemních komunikacích.

Průjezdní koridor tak bude stejný jako v okolních evropských zemích. Hasičské a sanitní vozy zároveň budou nově moci použít kombinaci modrého a červeného majáčku.

Potřebujeme sladit české předpisy s těmi v Německu, Rakousku a brzy i na Slovensku. Navíc by se každý řidič měl naučit vytvářet záchranářskou uličku už při dojezdu do kolony,“ uvedl ministr dopravy Dan Ťok.

Nově uhýbají vozidla doprava ve středním a pravém krajním jízdním pásu a v tom nejrychlejším doleva. Vozy integrovaného záchranného systému budou projíždět středním pruhem. Ovšem nikdo jiný. Frajeři, s oblibou provozující jízdu v tandemu za takovýmto vozidlem, si již mohou chystat až 2500 Kč na pokutu.

Změny pravidel nyní dostane k podpisu prezident republiky, platit mají od října.

 

Komentáře ke článku