Novinky

  • 25.04.2023 Bad Policisté zjistili 2800 přestupků během akce, při které se zaměřili na dodržování rychlosti.

  • 23.04.2023 Good Soud v USA rozhodl, že autopilot automobilky Tesla při nehodě v roce 2019 neselhal.

  • 14.02.2023 Bad Ve věku 97 let zemřel čestný předseda společnosti Toyota Motor Corporation Dr.Soichiro Toyoda, který byl synem zakladatele společnosti.

Facebook Instagram

Odešel motoristický novinář Milan Jozíf

Odešel motoristický novinář Milan Jozíf

Byl prvním českým porotcem evropského Auta roku

Ve čtvrtek 16. srpna zemřel ve věku 82 let Ing. Milan Jozíf, známý a uznávaný motoristický novinář a spisovatel, bývalý dlouholetý šéfredaktor časopisu Automobil (Automobil Revue) a první český člen mezinárodní jury pro volbu evropského Automobilu roku (COTY).

Jozíf, velký odborník a znalec nejen motorismu, ale také nadšenec, sportsman, cestovatel, džentlmen, klavírista, anglofil, byl zároveň důsledným propagátorem českého odborného názvosloví, nevšedním elegánem a správným chlapem. Patřil k nezapomenutelným velikánům české motoristické žurnalistiky.

Ing. Milan Jozíf absolvoval anglické gymnázium a v roce 1958 ukončil studia na strojní fakultě ČVUT v Praze. Následně pracoval jako konstruktér v továrně Jawa, ale jeho velkým zájmem byly také cestování a novinařina. Brzy začal spolupracovat s tehdejším deníkem Práce, kde vedl motoristickou rubriku, ovšem psal i do dalších časopisů.

Když v roce 1968 emigroval do zahraničí tehdejší šéfredaktor časopisu Automobil Mirek Hofmann, na jeho uprázdněné místo nastoupil právě Milan Jozíf. Šéfredaktorem a nutno říci, že velmi úspěšným, byl celých 33 let.

Svoji profesní kariéru, oblíbenou práci, ale i společenský život musel bohužel v důsledku vleklých zdravotních problémů a následné imobility opustit už před sedmnácti lety, ale přesto zůstával dlouho duševně svěží a v ústraní svého domova neustále sledoval veškeré dění, zejména to motoristické.

Zdroj: Karel Beránek - Automakers

Komentáře ke článku