Novinky

  • 25.04.2023 Bad Policisté zjistili 2800 přestupků během akce, při které se zaměřili na dodržování rychlosti.

  • 23.04.2023 Good Soud v USA rozhodl, že autopilot automobilky Tesla při nehodě v roce 2019 neselhal.

  • 14.02.2023 Bad Ve věku 97 let zemřel čestný předseda společnosti Toyota Motor Corporation Dr.Soichiro Toyoda, který byl synem zakladatele společnosti.

Facebook Instagram

Vojáček je novým vrchařským mistrem Evropy

Vojáček je novým vrchařským mistrem Evropy

Co se nepovedlo otci Petrovi, dokázal syn Lukáš

Velkého úspěchu dosáhla Česká republika v evropském šampionátu v závodech do vrchu. Náš reprezentant Lukáš Vojáček si v předstihu vybojoval titul v kategorii produkčních vozů.

V Ilirské Bistrici ve Slovinsku získal svoje letošní již desáté dílčí prvenství a na druhého Francouze Pierrea Couroye má nedostižný padesátibodový náskok. Závěrečný podnik v Chorvatsku tak bude pro jezdce stáje Ennoble Racing už jen formalitou.

Sen závodnické dynastie Vojáčků tím dochází po desítkách let svého naplnění. Už Lukášův otec Petr dlouho o kontinentální primát usiloval a několikrát mu doslova proklouzl mezi prsty. Syn se o něj ucházel celou jednu dekádu. „Táta za mnou do Bistrice přijel a po poslední jízdě mě čekal v cíli. Myslím, že byl hodně šťastný,“ vybavuje si Lukáš.

Souboj s Couroyem měl zvláštní průběh. Kvůli, mírně řečeno, neortodoxnímu způsobu hodnocení v ME jeli totiž každý v jiné, samostatně bodované třídě, ale se společnou klasifikací v rámci jediné kategorie! „Soustředil jsem se jen na sebe a šel závod od závodu. Věděl jsem, že musím pokaždé vyhrát, abych udržel krok,“ svěřuje se čerstvý šampion. To se mu podařilo v deseti případech z jedenácti – v německém Glasbachu se nesešel potřebný počet účastníků.

 

Lukáš Vojáček je čerstvým mistrem Evropy v závodech do vrchu

 

Zlomový okamžik nastal v Limanowé v Polsku, kde Pierre bral poloviční body. Tam jsem začal věřit, že se to povede,“ prozrazuje Vojáček junior, který si největší krizi prožil hned v dubnu v rakouském Rechbergu, kde opravu prasklé hadice od turba zvládli doslova v poslední minutě. „Jinak ale subaru fungovalo skvěle. Na většině tratí jsem oproti loňsku výrazně zrychlil,“ pochvaluje si.

Lukáše Vojáčka čeká ještěv polovině října v Gubbiu FIA Masters, které je soutěží jednotlivců i národních týmů. „Mohou v něm ale nastoupit i auta s prošlou homologací, takže proti mnohem výkonnějším mitsubishi nebudu mít mnoho šancí,“ je si vědom.

Co dále? „Původně se měla měnit pravidla, a tak jsme uvažovali o stavbě nového vozu. Jenže se všechno o rok odkládá. Takže mě napřesrok čeká obhajoba se stejnou technikou,“ odhaluje svoje plány Lukáš Vojáček.

Komentáře ke článku