Novinky

  • 25.04.2023 Bad Policisté zjistili 2800 přestupků během akce, při které se zaměřili na dodržování rychlosti.

  • 23.04.2023 Good Soud v USA rozhodl, že autopilot automobilky Tesla při nehodě v roce 2019 neselhal.

  • 14.02.2023 Bad Ve věku 97 let zemřel čestný předseda společnosti Toyota Motor Corporation Dr.Soichiro Toyoda, který byl synem zakladatele společnosti.

Facebook Instagram

AutoSAP k výsledku jednání o emisích CO2

AutoSAP k výsledku jednání o emisích CO2

Komentář výkonného ředitele Zdeňka Petzla

Osobní automobily vyráběné v Evropské unii od roku 2030 by měly vypouštět o 35 % méně CO2 než v roce 2021, lehká užitková vozidla o 30 % méně. V Lucemburku se na tom dohodli ministři životního prostředí členských zemí.

Výkonný ředitel AutoSAP Zdeněk Petzl k tomu řekl: „Radou schválený návrh emisních limitů pro osobní automobily zůstává i nadále velice ambiciózní a přesahuje velmi výrazně to, co po zvážení všech možností navrhovala jak sama Evropská komise, tak i český automobilový průmysl, potažmo země V4 a Německo. Přesto oceňujeme intenzivní snahu českého premiéra, ministerstev životního prostředí, průmyslu a obchodu, velvyslance při EU i europoslanců za ČR přesvědčit Brusel o nutnosti přijmout realizovatelná řešení.

Ještě ale není dobojováno, nyní budou o návrhu vyjednávat Evropský parlament s Evropskou komisí a Radou a samozřejmě ještě může dojít k některým změnám. AutoSAP bude nadále hovořit jak s finálními výrobci, tak s dodavateli a zkoumat hlouběji možné dopady.

To, že skokové změny emisních limitů v takto rychlém sledu zaplatí přímo v ceně výrobku nebo nepřímo v daních občan, aniž by se mu zvýšila užitná hodnota vozů, je zřejmé. Přesto se český autoprůmysl hlásí k nízkoemisní mobilitě, udělá vše pro to, aby pro nástup elektromobilů byly vytvořeny co nejlepší podmínky. Nadále také bude přesvědčovat vládu, že je nutné naplnit všechny body Memoranda o budoucnosti automobilového průmyslu, včetně finančních pobídek pro občany tak, aby byly nákupy elektromobilů pro ně atraktivní.“

Komentáře ke článku