Novinky

  • 25.04.2023 Bad Policisté zjistili 2800 přestupků během akce, při které se zaměřili na dodržování rychlosti.

  • 23.04.2023 Good Soud v USA rozhodl, že autopilot automobilky Tesla při nehodě v roce 2019 neselhal.

  • 14.02.2023 Bad Ve věku 97 let zemřel čestný předseda společnosti Toyota Motor Corporation Dr.Soichiro Toyoda, který byl synem zakladatele společnosti.

Facebook Instagram

W Series - formule jen pro ženy

W Series - formule jen pro ženy

Závodnice budou bojovat o 1,5 milionu dolarů

Organizace W Series oznámila, že v roce 2019 uspořádá první ročník okruhového šampionátu monopostů vypsaného jen pro ženy. Těm nejtalentovanějším by měl pomoci v cestě do vrcholných kategorií motoristického sportu včetně formule 1.

W Series

W Series odstartuje v květnu 2019. Pojede se šest třicetiminutových závodů na slavných evropských okruzích, z nichž většina v minulosti hostila velké ceny F1. Do budoucna se počítá s expanzí do Ameriky, Asie a Austrálie.

Zúčastní se 18 až 20 závodnic, které se utkají o celkové odměny ve výši 1,5 milionu dolarů, přičemž vítězka získá půl milionu. Účastnice budou vybrány na základě předsezonního školicího a testovacího programu, který prověří nejen jejich jezdecké schopnosti, kondici a technické znalosti, ale také komunikační dovednosti. Součástí přípravy budou jízdy na simulátoru.

Závodit se bude s identickými vozy Tatuus T-318, odpovídajícími formuli 3 a vybavenými ochranou kokpitu Halo. Budou poháněny čtyřválci Autotecnica Motori 1,8 l turbo s výkonem 270 k přes šestirychlostní převodovku Sadev se sekvenčním řazením.

Generální ředitelkou W Series je právnička a bankéřka Catherine Bond Muirová, závodním ředitelem je bývalý manažer týmů F1 McLaren a Manor Dave Ryan, šéfem komunikace známý novinář a bývalý ředitel komunikace McLarenu ve F1 Matt Bishop a obchodním ředitelem je marketingový specialista Tim Crow. Členy poradní rady jsou vítěz 13 velkých cen David Coulthard a šéf techniků Red Bull Racingu Adrian Newey, který zkonstruoval už 20 vozů, které vyhrály mistrovství světa F1.

Catherine Bond Muirová nový seriál uvedla: „W Series se stane celosvětovou superstar a zaujme roli modelu inspirujícího ženy po celém světě, ale i pořadatele, firmy a sponzory, aby těm nejlepším pomáhali dosahovat další úspěchy.“

W Series

Catherine Bond Muirová

Ve formuli 1 se za 68 let na start velké ceny vedle téměř 900 mužů dosud dostaly jen dvě závodnice. Maria Teresa de Filippisová v letech 1958 a 1959 absolvovala tři velké ceny a Lella Lombardiová v letech 1974 až 1976 odjela 12 velkých cen, přičemž při přerušené VC Španělska 1975 získala půl bodu.

Další tři ženy se pokoušely o start, ale nedokázaly se kvalifikovat. Přitom Desiré Wilsonová měla všechny předpoklady uspět (v roce 1980 v Brands Hatch vyhrála závod britského šampionátu F1 a zvítězila ve dvou podnicích mistrovství světa ve vytrvalostních závodech), jenže nedostala k dispozici kvalitní techniku. Simona de Silvestrová dosáhla velmi slušné výsledky v IndyCars, ale ve F1 skončila jen jako formální člen týmu Sauber. V posledních letech se několik závodnic objevilo v roli testovacích jezdkyň týmů F1, jenže šlo jen o marketingové záležitosti. Ženy se ale pravidelně objevují na startu 500 mil v Indianapolisu.

Čistě ženským šampionátem byla v letech 2004 až 2007 Formula Woman. Ta se ovšem jezdila se sportovními vozy Mazda RX-8 a později Caterham Seven a její sportovní úroveň nebyla valná.

Komentáře ke článku