Novinky

  • 25.04.2023 Bad Policisté zjistili 2800 přestupků během akce, při které se zaměřili na dodržování rychlosti.

  • 23.04.2023 Good Soud v USA rozhodl, že autopilot automobilky Tesla při nehodě v roce 2019 neselhal.

  • 14.02.2023 Bad Ve věku 97 let zemřel čestný předseda společnosti Toyota Motor Corporation Dr.Soichiro Toyoda, který byl synem zakladatele společnosti.

Facebook Instagram

Malý zájem o alternativní pohony

Malý zájem o alternativní pohony

Výsledky průzkumu Fleet Barometer 2018

Využití alternativních pohonů je v České republice, na rozdíl od ostatních evropských zemí, stále na okraji zájmu. Alternativní pohon využívá jen 6 % tuzemských autoparků, zatímco v zahraničí 23 %. Nejmenší zastoupení mají alternativní formy pohonu u malých firem - takové vozidlo najdeme pouze u 1 % z nich. U firem s 50 a více vozidly je jejich použití vyšší. Alespoň jedno vozidlo s alternativním pohonem využívá v České republice více než čtvrtina těchto fleetů - 28 %, v zahraničí více než polovina - 53 %.Nejčastěji využívanými alternativními pohony jsou v zahraničí hybridy a elektromobily, v ČR vozy na CNG, u velkých flotil též hybridy.

Průzkum rovněž ukázal, že v českých flotilách je větší tlak na efektivitu. Prosazují se tak alternativní řešení mobility, jakými jsou sdílení vozidel nebo spolujízda. Češi jsou navíc evropským lídrem ve využití telematiky. Monitorování spotřeby paliva, chování řidiče, polohy apod. u pohybujících se vozidel využívá v České republice 27 % firem oproti 19 % v ostatních zemích.

Ukazují to výsledky pravidelného průzkumu Fleet Barometer 2018 společnosti Arval. Průzkum probíhal ve 12 evropských zemích u firem různých velikostí i oborů podnikání.

Komentáře ke článku