Novinky

  • 25.04.2023 Bad Policisté zjistili 2800 přestupků během akce, při které se zaměřili na dodržování rychlosti.

  • 23.04.2023 Good Soud v USA rozhodl, že autopilot automobilky Tesla při nehodě v roce 2019 neselhal.

  • 14.02.2023 Bad Ve věku 97 let zemřel čestný předseda společnosti Toyota Motor Corporation Dr.Soichiro Toyoda, který byl synem zakladatele společnosti.

Facebook Instagram

Toyota Supra před premiérou

Toyota Supra před premiérou

Nová generace se představí na autosalonu v Detroitu

Toyota v letech 1978 až 2002 vyráběla čtyři generace sportovních vozů Supra se vpředu podélně uloženými šestiválci pohánějícími zadní kola. Po představení několika konceptů a předpremiéře ve videohrách se po mnohaleté přestávce blíží příchod nové generace. Toyota už potvrdila, že premiéra nové generace modelu Supra proběhne na mezinárodním autosalonu NAIAS, který proběhne od 14. do 27. ledna v Detroitu.

Toyota Supra A90

Na letošním ženevském autosalonu Toyota vystavila novou Supru v podobě konceptu vozu GR Supra Racing Concept v závodní úpravě od Gazoo Racing. Tím potvrdila znovuuvedení modelu Supra zpět na trh. Tento vůz se v říjnu představil také na autosalonu v Paříži. Je dlouhý 4574 mm a má rozvor náprav 2470 mm.

Toyota Supra A90
Toyota Supra A90

Ve stejné době Toyota předvedla novou generaci také jako nástupce modelu Camry pro americké závody NASCAR, kde bude bojovat s vozy Chevrolet Camaro a Ford Mustang. Ovšem tato závodní verze nemá se sériovým vozem nic společného, protože vznikla na standardizovaném základě a nové generaci Supry se snaží podobat jen zbarvením.

Toyota Supra A90

Prototyp nové Toyoty Supra se už letos fanouškům ukázal při různých příležitostech. V červenci absolvoval mezinárodní premiéru na britském Festivalu rychlosti v Goodwoodu. Poté se v říjnu zúčastnil i 9. závodu vytrvalostního šampionátu na Nürburgringu.

Pátá generace Supry (interní označení Project A90) vzniká v rámci společného vývoje s BMW, takže sdílí platformu CLAR s BMW Z4. Sériová Supra by se měla vyrábět v Rakousku v automobilce Magna a pohánět ji má třílitrový šestiválec BMW. Toyota očekává, že se na světových trzích objeví v průběhu prvního pololetí 2019.

Toyota Supra A90
Toyota Supra A90

 

Komentáře ke článku