Novinky

  • 25.04.2023 Bad Policisté zjistili 2800 přestupků během akce, při které se zaměřili na dodržování rychlosti.

  • 23.04.2023 Good Soud v USA rozhodl, že autopilot automobilky Tesla při nehodě v roce 2019 neselhal.

  • 14.02.2023 Bad Ve věku 97 let zemřel čestný předseda společnosti Toyota Motor Corporation Dr.Soichiro Toyoda, který byl synem zakladatele společnosti.

Facebook Instagram

eCOPO Camaro Concept

eCOPO Camaro Concept

Dragster bez emisí a bez řevu motoru

Jednou z největších hvězd právě zahájené největší výstavy tuningu, doplňků a hot rodů na světě SEMA v Las Vegas je speciální Camaro, připomínající 50. výročí od představení legendárního vozu COPO Camaro. Současně jde o automobil, který by mohl způsobit revoluci v závodech dragsterů.

COPO Camaro

2019 COPO Camaro, 1969 COPO Camaro a eCOPO Camaro

Příznivci závodů ve zrychlení sice nepřijdou o vůni spálené gumy z protáčejících se pneumatik, ale mohli by být ochuzeni o neodmyslitelný řev motorů. Zadní kola eCOPO Camara totiž nepohání sedmilitrový V8, ale dvojice elektromotorů Borg Warner přes automatickou převodovku s měničem momentu. Vůz pracuje s vysokonapěťovým elektrickým okruhem 800 V. Zajímavostí je, že elektromotory jsou pod přední kapotou a pohánějí zadní kola, která zatěžují akumulátory v zavazadlovém prostoru.

S celkovým výkonem 520 kW (710 k) a točivým momentem 815 N.m má auto všechny předpoklady dosahovat na čtvrt míle časy kolem devíti sekund. Pořádající organizace amerických závodů ve zrychlení NHRA už naznačila ochotu tento vůz (a tedy i jeho pravděpodobné následovníky) přijmout.

COPO Camaro

eCOPO Camaro na výstavě SEMA 2018 - ve voze generální ředitelka GM Mary Barraová a viceprezident Chevroletu Jim Campbell

Chevrolet připravil i 69 vozů COPO Camaro se závodním motorem V8 7,0 l LSX, tedy stejný počet, jako bylo originálních automobilů COPO Camaro v roce 1969. Jeden z nových vozů dostal i motor LSX 5,0 l, přeplňovaný mechanicky poháněným dmychadlem Magnuson.

COPO Camaro

2019 COPO Camaro na výstavě SEMA 2018

Vznik vozů COPO Camaro inicioval prodejce chevroletů z Illinois Fred Gibb, který si v roce 1969 objednal speciální verzi pro závody dragsterů. Tak se zrodilo oddělení Central Office Production Order, umožňující objednávky speciálních variant. Gibb tehdy zvolil celohliníkový sedmilitrový motor ZL 1. V této podobě bylo vyrobeno celkem 69 vozů, ovšem některé byly poháněny mnohem těžším motorem s litinovým blokem.

COPO Camaro

1969 COPO Camaro na výstavě SEMA 2018

COPO Camaro

eCOPO Camaro

COPO Camaro

2019 COPO Camaro

COPO Camaro

1969 COPO Camaro

 

Komentáře ke článku