Novinky

  • 25.04.2023 Bad Policisté zjistili 2800 přestupků během akce, při které se zaměřili na dodržování rychlosti.

  • 23.04.2023 Good Soud v USA rozhodl, že autopilot automobilky Tesla při nehodě v roce 2019 neselhal.

  • 14.02.2023 Bad Ve věku 97 let zemřel čestný předseda společnosti Toyota Motor Corporation Dr.Soichiro Toyoda, který byl synem zakladatele společnosti.

Facebook Instagram

Solární dobíjení automobilů

Solární dobíjení automobilů

Kia vyvíjí technologii fotovoltaické střechy

Automobilka Kia plánuje zavést do vybraných modelů technologii dobíjení pomocí fotovoltaické střechy. Technologie solárního dobíjení se vyvíjí jako podpora hlavního způsobu pohonu vozidla. Solární panely budou začleněny do střechy nebo kapoty a poskytnou tak další elektrickou energii pro vozidla se spalovacím motorem, hybridy i elektromobily s akumulátory s cílem snížit spotřebu paliva a prodloužit dojezdovou vzdálenost.

Automobilka vyvíjí tři typy dobíjení pomocí fotovoltaické střechy: systém první generace je určen pro vozidla s hybridním pohonem, zatímco technologie druhé generace přináší poloprůhlednou fotovoltaickou střechu pro auta se spalovacím motorem. Technologie třetí generace bude mít podobu lehké fotovoltaické střechy pro elektromobily s akumulátory.

Kia fotovoltaika

Systém první generace s křemíkovými fotovoltaickými panely zabudovanými do standardní střechy je v průběhu normálního dne schopen dobít 30 až 60 % kapacity akumulátoru (v závislosti na klimatických podmínkách a prostředí).

Poloprůhledná fotovoltaická střecha druhé generace u modelů se spalovacím motorem bude celosvětově první aplikací této technologie. Poloprůhledné jednotky lze začlenit do panoramatického střešního okna, kdy světlo může pronikat do kabiny a současně dobíjet baterii.

Systém třetí generace se v současnosti testuje s cílem zajistit maximální energetický výkon.

Zařízení pro dobíjení pomocí sluneční energie se skládá z fotovoltaického panelu, řídicí jednotky a akumulátoru. Panel pohlcuje fotony slunečního záření, vytváří v křemíkových článcích dvojice elektronů a děr, a tak vyvolává proudění elektronů, tedy výrobu elektřiny.

Kia fotovoltaika

 

Komentáře ke článku