Novinky

  • 25.04.2023 Bad Policisté zjistili 2800 přestupků během akce, při které se zaměřili na dodržování rychlosti.

  • 23.04.2023 Good Soud v USA rozhodl, že autopilot automobilky Tesla při nehodě v roce 2019 neselhal.

  • 14.02.2023 Bad Ve věku 97 let zemřel čestný předseda společnosti Toyota Motor Corporation Dr.Soichiro Toyoda, který byl synem zakladatele společnosti.

Facebook Instagram

Otestovali jsme modernizovanou Toyotu Aygo

Otestovali jsme modernizovanou Toyotu Aygo

Levná hračka do města má co nabídnout

Matador segmentu A, Toyota Aygo, se dočkal faceliftu druhé generace. Již při svém představení na letošním ženevském autosalonu si získal obecenstvo svým svěžím vzhledem a pestrými barvami. K dispozici je ve dvou- nebo čtyřdveřové verzi. Je to ale stále dobré městské auto? Otestovali jsme jej ve verzi x-play Style + Connect. 

Design je na evropský trh velmi odvázaný. Když Aygo přijíždí z dálky, vypadá jako hlava robota z japonské pohádky. Dravosti přispívá i válečné zbarvení, které měl testovaný vůz ve velmi atraktivní kombinaci. Optický kříž na přední masce pak jen podtrhnou denní LED světlomety. Při pohledu zezadu působí široce a pozornost na sebe strhnou LED světlovodné trubice.

Uvnitř čeká řidiče překvapivě velký prostor. Vyšší pozice sedadla a vysoká okna přispívají perfektnímu výhledu do všech stran. Dokonce i výhled šikmo vzad je velmi dobrý. I člověk většího vzrůstu se sem dobře poskládá a problém nebude mít ani spolujezdec. Namítat by samozřejmě mohli cestující vzadu, kde místa opravdu moc není. O velkorysém prostoru nelze mluvit ani v případě zavazadelníku, který má pouze 168 litrů, a to u obou karosářských verzí. 

 

Přepracovaný interiér působí svěže. Každého musí potěšit sedmipalcový infotainment, s možností Apple Carplay a Android Auto. Široký věnec volantu nabízí multifunkční ovládání. Ovládací prvky jsou nezvykle uspořádané, ale za chvíli se dostanou do povědomí. Odkládacích prostor je také dostatek, jen je tu ten samý problém jako v Yarisu - není kam pořádně dát mobilní telefon.

Jízda samotná v řidiči vyvolává vcelku nadšený pocit. Auto je hravé, řízení přesné, a pokud má člověk za volantem dynamické ambice, ozve se litrový motor s výkonem 53 kW (jediný v nabídce). To samo o sobě není moc, ale, s přihlédnutím k váze 915 kilogramů, je auto svižné a pružné. To ovšem platí pouze na rovinkách nebo v mírném stoupání. V opravdovém kopci, v takovém, u kterého vám vrchol splyne s oblohou, se vůz snadno zadýchá, a donutí vás podřazovat i o dva převodové stupně. To samé platí i při plně obsazených sedadlech. Každé kilo navíc je znát. Pokud ovšem jede řidič sám nebo jen s jedním spolujezdcem, jde o čiperné auto. Manuální převodovka v testovaném voze měla příjemné dráhy řazení, svým charakterem se ale k vozu hodí spíše převodovka automatická. 

Je ale zábavné? S malými auty je všeobecně kopec srandy. Můžete je ždímat a dolovat z motoru i toho posledního koně. Aygo rozhodně není výjimkou, nejvíce odhodlání má od pěti tisíc otáček a záběr pokračuje až do omezovače. Přesné řízení, určené primárně do města, se hodí i do víru okresních silnic. Díky skromným rozměrům drží stopu do poslední chvíle. Po překročení dané meze se však ke slovu přihlásí nedotáčivost. Při jízdě na dálnici je ale takové nervózní. Není stavěno na vysoké rychlosti a nejvyšší převodový stupeň působí utahaně.

Pokud je ale ve svém přirozeném prostředí, ve městě, čiší z něj radost. Od semaforu vyrazí jako první, kočičí hlavy ani nevnímá a žádné parkovací místo pro něj není malé. Díky malému poloměru otáčení se vymotá z podzemního parkoviště a každý ho před sebe pustí, protože nezabere žádné místo.

Další světlou stránkou nového Ayga je spotřeba. Ať s autem děláte cokoliv, dostanete se na kombinovanou spotřebu nad pět litrů na 100 kilometrů jen zřídka. Při obyčejném popojíždění po městě nebo mezi vesnicemi se digitální ukazatel spotřeby pohybuje i na rovné čtyřce. Nádrž na 35 litrů tak vydrží opravdu dlouho.

A to úplně nejlepší je cena. Testovaná verze, která je napěchovaná výbavou včetně navigace, zadní parkovací kamery a asistenta pro hlídání rychlosti, stojí 266 900 Kč. Pokud se podaří chytnout nějakou akci, může vyjít ještě levněji.
 

Modernizovaná Toyota Aygo přichází s uličnickým vzhledem a sympatickou cenou. Největší slova chvály patří podvozku, který se nehoupe, ale ani nedrncá. Je čiperná, dobře se řídí, a řidiče potěší i konektivita na palubě. Úlohu městského vozidla plní na 100 %. Nic jiného od ní ale raději nechtějte.

 

Základní údaje - Toyota Aygo x-play Style

Karoserie: hatchback
Počet míst: 5
Předchůdce: Toyota Aygo (2005-2014)
Příbuzné modely: Peugeot 107, Citroën C1
Hlavní konkurenti: VW up!, Citroën C1, Seat Mii
Platforma: B-zero
Pohon: předních kol
Motor: Zážehový – 1.0 VVT-i
Výkon 53 kW (72 k)
Točivý moment: 93 N.m
Umístění motoru: motor vpředu podélně
Převodovka: pětistupňová manuální
Maximální rychlost: 160 km/h
Zrychlení 0-100 km: 13,8 s
Spotřeba paliva podle VLTP: 4,1 l/100 km
Délka: 3465 mm
Výška: 1460 mm
Rozvor náprav: 2340 mm
Průměr otáčení: neuveden
Provozní hmotnost: 915 kg
Užitečné zatížení: 325 kg
Objem zavazadlového prostoru: 168 l
Místo výroby: Kolín, Česká republika
Záruka: 3 roky/100 000 km
Cena testovaného modelu: 266 900 Kč vč. DPH

Komentáře ke článku