Novinky

  • 25.04.2023 Bad Policisté zjistili 2800 přestupků během akce, při které se zaměřili na dodržování rychlosti.

  • 23.04.2023 Good Soud v USA rozhodl, že autopilot automobilky Tesla při nehodě v roce 2019 neselhal.

  • 14.02.2023 Bad Ve věku 97 let zemřel čestný předseda společnosti Toyota Motor Corporation Dr.Soichiro Toyoda, který byl synem zakladatele společnosti.

Facebook Instagram

Fiat Fastback - další SUV-kupé

Fiat Fastback - další SUV-kupé

Potenciální konkurent pro Kodiaq GT, jenže v Brazílii

Fiat se na autosalonu v Sao Paulu zařadil mezi automobilky nabízející SUV-kupé. Zatímco Škoda svůj Kodiaq GT nabídne na čínském trhu, Fiat sériovou podobu studie Fastback připravuje jen pro Latinskou Ameriku.

Fiat Fastback

Koncern FCA plánuje v příštích pěti letech investovat přes 1,8 miliardy eur do vývoje 15 nových modelů, motorů a multimediálních systémů - jenže pro Latinskou Ameriku. Na co se mohou v Brazílii a okolí příznivci značky těšit, ukázal Fiat na autosalonu v Sao Paulu. Největší atrakcí byla studie kompaktního SUV-kupé, nesoucí jednoduchý, ovšem poněkud zavádějící název Fiat Fastback.

Karoserie se vyznačuje malými bočními okny a zapuštěnými klikami. Zaoblení střechy začíná už od předních sloupků a vzadu končí odtrhovou hranou. Na přídi nahrazují světlomety optické skupiny LED. Zajímavostí je, že tradiční loga značky nahradily stylizované nápisy Fiat. Vůz dlouhý 4600 mm má rozvor náprav 2695 mm. Je vysoký 1610 mm.

Fiat Fastback

O technické stránce nebylo nic zveřejněno, brazilská média však spekulují o technickém základě z pick-upu Fiat Toro (ten je také jen pro Brazílii). Ten využívá platformu Small Wide 4x4, známou například z Fiatu 500X nebo Jeepu Renegade. Toro pohánějí zážehové motory 1,8 l a 2,4 l, používající směs benzinu a etanolu.

Źe o technice je zbytečné mluvit, potvrzuje i to, jak vystavený koncept vznikal. Jedná se o maketu s kovovou nosnou strukturou pokrytou styropěnou a pryskyřicí. Z té byl vyfrézován základní tvar podle hliněného modelu v měřítku 1:1. Poté byl povrch ručně upraven a opískováním připraven pro nalakování třemi vrstvami nátěru s konečným lakem s vysokým leskem. Vystavený koncept se skládá z celkem 60 dílů. Každé kolo se například skládá z pěti dílů. Některé části, například světlomety, mřížky a další, byly vyrobeny 3D tiskem. Celý koncept - od prvních náčrtů až po jeho výrobu a konečnou úpravu - vznikl v týmu Design Center LatAm se sídlem v Polo Automotivo Fiat v Betimu ve státě Minas Gerais.

Studie Fastback ovšem není jen designérským cvičením. Do roku 2020 z makety vznikne sériové auto, které pomůže vylepšit image Fiatu v Jižní Americe.

Fiat Fastback
Fiat Fastback

Komentáře ke článku