Novinky

  • 25.04.2023 Bad Policisté zjistili 2800 přestupků během akce, při které se zaměřili na dodržování rychlosti.

  • 23.04.2023 Good Soud v USA rozhodl, že autopilot automobilky Tesla při nehodě v roce 2019 neselhal.

  • 14.02.2023 Bad Ve věku 97 let zemřel čestný předseda společnosti Toyota Motor Corporation Dr.Soichiro Toyoda, který byl synem zakladatele společnosti.

Facebook Instagram

Řidičský průkaz si musí vyměnit ještě 30 % řidičů

Řidičský průkaz si musí vyměnit ještě 30 % řidičů

Ministerstvo dopravy připomíná lhůtu do konce roku

Řidičský průkaz si musí do konce roku vyměnit 30 % řidičů z těch, kterých se letos týká povinná výměna. Letos tak zatím učinilo 514 000 osob. Pro nový doklad si tak přišlo 70 % motoristů, 140 000 lidí výměna ještě čeká.

O výměnu dokladu je možné požádat tři měsíce před skončením platnosti. K výměně je nutné donést platný doklad totožnosti a stávající řidičák. Při podání žádosti už žadatel nemusí předkládat papírovou fotografii, úředníci pořídí digitální. Výměnu dokladu je možné provést i zpětně. I v takovém případě je ve standardní lhůtě zdarma. Pokud řidič využije vydání v expresním termínu do pěti dnů, bude ho to stát 700 korun.

V případě, že lidé nezažádají o nový doklad ve standardní lhůtě a usednou za volant s propadlým řidičským průkazem, riskují pokutu na místě do 2000 korun, v případě správního řízení až 2500 korun.

Mezi nejvytíženější kraje z hlediska výměny řidičských průkazů budou v následujících týdnech patřit Praha, Středočeský a Jihomoravský. Nejvíce opozdilců je ve věkové skupině 61 a více let, do 30 let jich je naopak nejméně.

Výměnu řidičského průkazu je od července možné provést na jakémkoli úřadě s rozšířenou působností. Během října tuto možnost využilo 12 % motoristů. Seznam všech úřadů je k dispozici v interaktivní mapě ministerstva dopravy.

Komentáře ke článku