Novinky

  • 25.04.2023 Bad Policisté zjistili 2800 přestupků během akce, při které se zaměřili na dodržování rychlosti.

  • 23.04.2023 Good Soud v USA rozhodl, že autopilot automobilky Tesla při nehodě v roce 2019 neselhal.

  • 14.02.2023 Bad Ve věku 97 let zemřel čestný předseda společnosti Toyota Motor Corporation Dr.Soichiro Toyoda, který byl synem zakladatele společnosti.

Facebook Instagram

První crossover vznikl před více než dvaceti lety

První crossover vznikl před více než dvaceti lety

Zajímavý kousek existuje v jediném exempláři

Myšlenka spojit terénní vůz a kupé není stará několik let, jak se na první pohled zdá, ale pohrávaly si s ní automobilky již v 90. letech. Automobilový trh si za tu dobu prošel ohromnou změnou. Dříve bylo vše tak nějak striktně dané a podobné karosářské variace vznikaly pouze v rámci konceptů. 

Jedním z takových „devadesátkových“ konceptů, který předběhl svou dobu, byl i Nissan Trail Runner z roku 1997. Představil se na Tokyo Motor Show v témže roce a způsobil zde rozruch. Na rozdíl od dnešních derivátů byl Trail Runner skutečným kupé se zvýšeným podvozkem a pohonem všech kol.

Kromě toho přinesl velmi zajímavý design a některá neobvyklá řešení. Na zadní části vozu se nacházela dvě přítlačná křídla, jedno umístěné hned za střechou a druhé na víku zavazadlového prostoru. Zajímavostí byl i vysouvací zadní nárazník, ve kterém bylo místo pro rezervní kolo. Pod kapotou se nacházel motor Nissan o objemu 1.8 litru a výkonu 185 koní.

Byl to samozřejmě jen koncept a sériová výroba nebyla nikdy zamýšlena. Dnes je tomu však jinak. Své designové choutky může uspokojit téměř každý a z modelových nabídek až přechází zrak. Jako první s tím přišly prémiové automobilky. Značky zabývající se masovým trhem se ale malý kousek prodejního koláče pokouší uzmout až teď. Jeden příklad za všechny? Nissan Juke. 

 

Komentáře ke článku