Novinky

  • 25.04.2023 Bad Policisté zjistili 2800 přestupků během akce, při které se zaměřili na dodržování rychlosti.

  • 23.04.2023 Good Soud v USA rozhodl, že autopilot automobilky Tesla při nehodě v roce 2019 neselhal.

  • 14.02.2023 Bad Ve věku 97 let zemřel čestný předseda společnosti Toyota Motor Corporation Dr.Soichiro Toyoda, který byl synem zakladatele společnosti.

Facebook Instagram

Nové Audi SQ2

Nové Audi SQ2

Sportovní crossover překvapuje dynamikou

V modelové hierarchii je nad písmenem S pouze akronym RS. S tím se ale u kompaktního SUV nejspíš nesetkáme, takže se právě představuje nejrychlejší verze Audi Q2, překvapivě dynamický crossover.

Již na první pohled je ostřejší nota znát. Auto je o 20 milimetrů nižší a zlepšil se i koeficient odporu, který dosahuje hodnot sportovních vozů. Větší jsou průduchy pro přívod vzduchu a příčky na přední masce nejsou uspořádané horizontálně, nýbrž vertikálně. V zadní části se kromě difuzoru mnoho změn neudálo. Audi SQ2 bude již v základní výbavě s předními i zadními LED světlomety. 

Interiér samozřejmě nabízí to nejlepší ze světa Audi. Sportovní sedadla, multifunkční volant a automatická klimatizace jsou součástí sériové výbavy. Sportovní volant bude na přání i s pádly pod volantem pro sportovní řazení. SQ2 bude mít v nabídce i digitální přístrojový štít Audi virtual cockpit s úhlopříčkou 12,3 palce. Středový displej se systémem MMI Navigation plus má úhlopříčku 8,3 palce. Modul pro přenos dat podporuje při vložené vlastní kartě SIM rychlý standard mobilní telefonní sítě LTE a zahrnuje hotspot WLAN pro přenosná zařízení cestujících.

Srdcem každého Audi označeného písmenem S je motor. Tam, kde byste čekali hřmotný osmiválec nebo přinejmenším šestiválec, je čtyřválcový agregát TFSI o objemu 2,0 litru. Díky přeplňování ale dosahuje impozantního výkonu 221 kW (300 k). Točivý moment 400 Nm se přenáší na všechna čtyři kola pomocí dvouspojkové automatické převodovky S tronic. Zrychlení z 0 na 100 km/h proběhne za 4,8 sekundy a maximální rychlost je již klasicky omezena na 250 km/h. V podstatě jde o Golf R, který má téměř shodné parametry. 

SQ2 jde ale ještě o kousek dál. Čtyřválcový motor je inovovaný a disponuje modernější technologií. Na straně výfuku se mění zdvih ventilů systému AVS (Audi valvelift system) v závislosti na provozních podmínkách ve dvou stupních. Tím se minimalizují ztráty při výměně plynů ve spalovacích prostorech a zejména v oblasti nízkých otáček se optimalizuje přívod výfukových plynů do turbodmychadla. Výsledkem jsou pohotové reakce a ještě vyšší točivý moment. Kombinovaná spotřeba se přitom stále pohybuje na velmi únosné míře sedmi litrů na 100 kilometrů.

 

Audi myslí i na bezpečnost. SQ2 pokorně slouží plejáda asistenčních systémů. Již v základní výbavě nabízí mimo jiné systém Audi pre sense front, radar pro rozpoznávání krizových situací a funkci automatického nouzového brzdění.

Audi SQ2 dorazí na český trh v prvním čtvrtletí 2019. Cena zatím nebyla stanovena, očekáváme ji ale lehce nad milion korun za základní model.

Základní údaje - Audi SQ2

Karoserie: Crossover
Počet míst: 5
Předchůdce: ---
Příbuzné modely: Audi Q2
Hlavní konkurenti: BMW X2 M35i
Platforma: MQB
Pohon: 4x4
Motor: Zážehový – TFSI 2.0/ 224 kW (300 k)
Umístění motoru: Motor vpředu podélně
Převodovka: sedmistupňová automatická
Maximální rychlost: 250 km/h
Zrychlení 0-100 km: 4,8 s
Spotřeba paliva podle VLTP: 7,2 l/100 km
Délka: 4210 mm
Výška: 1488 mm
Rozvor náprav: 2594 mm
Průměr otáčení: ---
Provozní hmotnost: ---
Užitečné zatížení: ---
Objem zavazadlového prostoru: 355 l
Místo výroby: Ingolstadt (Německo)
Záruka: zatím nezveřejněna
Cena základní verze: zatím nezveřejněna

Komentáře ke článku