Novinky

  • 25.04.2023 Bad Policisté zjistili 2800 přestupků během akce, při které se zaměřili na dodržování rychlosti.

  • 23.04.2023 Good Soud v USA rozhodl, že autopilot automobilky Tesla při nehodě v roce 2019 neselhal.

  • 14.02.2023 Bad Ve věku 97 let zemřel čestný předseda společnosti Toyota Motor Corporation Dr.Soichiro Toyoda, který byl synem zakladatele společnosti.

Facebook Instagram

Jak vzít kunám chuť na kabely

Jak vzít kunám chuť na kabely

Pomohou plašičky nebo ohradník

Zimní provoz obvykle přináší motoristovi nejedno nemilé překvapení. Může mít i nečekanou podobu. Třeba rozkousaných kabelů chladicího a brzdového systému nebo kompletně zničené termoizolační tkaniny.

Pachatelem bývá v těchto případech kuna. Té je zima a teplý motor právě zaparkovaného auta je pro ni velkým lákadlem. Opravu musí provést odborný servis a přijde na nemalé peníze.

Jak na kousavce vyzrát? Jednou z možností je elektronická plašička. Předtím je však třeba zbavit agregát veškerých pachových stop. Pomáhá umytí mýdlem nebo vhodným čistícím prostředkem. Potom se zařízení připojí k autobaterii, která ho napájí.

Plašiček je více typů. Akustické pracují s napětím 12 V a vysílají slyšitelné vlny. Ideální umístění je v malém prostoru, kde je co nejvíce plastů, které lépe odrážejí zvuk. Ultrazvukový odpuzovač má naopak výhodu, že je člověkem neslyšitelný. Vhodné místo pro něj u spodního okraje čelního okna. Třeba tam, kde má většina automobilů nádobu na kapalinu do ostřikovačů.

Na trhu se vyskytují i pachové odpuzovače ve spreji. Motor se v tomto případě nastříká roztokem, který je pro kuny zapáchající. Aplikaci je nutné po několika týdnech opakovat.

Po určité době však zřejmě kuny přijdou na to, že plašička jim neublíží. Pak je potřebné přistoupit k razantnějším krokům, kupříkladu k instalaci elektrického ohradníku.

Zdánlivě nejjednodušší metoda, totiž odchyt a následná fyzická likvidace kun, je v intravilánu obcí bohužel nezákonná.

Komentáře ke článku