Novinky

  • 25.04.2023 Bad Policisté zjistili 2800 přestupků během akce, při které se zaměřili na dodržování rychlosti.

  • 23.04.2023 Good Soud v USA rozhodl, že autopilot automobilky Tesla při nehodě v roce 2019 neselhal.

  • 14.02.2023 Bad Ve věku 97 let zemřel čestný předseda společnosti Toyota Motor Corporation Dr.Soichiro Toyoda, který byl synem zakladatele společnosti.

Facebook Instagram

Umělá inteligence bude zkoumat řidičovy emoce

Umělá inteligence bude zkoumat řidičovy emoce

Převratný systém vystaví Kia v Las Vegas

Na veletrhu Consumer Electronics Show (CES 2019), který se koná od 8. do 11. ledna v Las Vegas, představí automobilka Kia technologie, které vyvinula pro epochu postautonomního řízení.

Hlavní součástí zde prezentované vize Space of Emotive Driving (Prostor řízení na bázi emocí), je systém R.E.A.D. (Real-time Emotion Adaptive Driving). Dokáže optimálně nastavovat kabinu vozidla a přizpůsobovat ji uživateli tím, že v reálném čase analyzuje stav emocí řidiče prostřednictvím rozpoznávání biosignálů pomocí umělé inteligence.

Hladina emocí člověka je sledována senzory, které detekují výrazy tváře, srdeční rytmus a elektrodermální aktivitu. Následně dochází k přizpůsobení prostředí interiéru.

Umělá inteligence s využitím metod hlubokého učení umožňuje přístroji stanovit jakousi základnu uživatelova chování a poté identifikovat vzory a trendy k přizpůsobování podle situace. 

Spolu s R.E.A.D. se Kia v Las Vegas pochlubí rovněž celosvětově prvním systémem virtuálního dotykového ovládání gesty V-Touch. Ten prostřednictvím 3D kamery monitoruje oči a konečky prstů a umožňuje tak cestujícím ovládat různé palubní funkce díky projekčnímu displeji. Pasažéři tak mohou měnit například osvětlení, topení, ventilaci, klimatizaci nebo zábavní zařízení. Tím odpadá potřeba tlačítek či dotykové obrazovky.

Další funkcí R.E.A.D. jsou sedadla Kia, vibrující v reakci na přehrávanou hudbu. Lze je také nastavit do masážního režimu.

Komentáře ke článku