Novinky

  • 25.04.2023 Bad Policisté zjistili 2800 přestupků během akce, při které se zaměřili na dodržování rychlosti.

  • 23.04.2023 Good Soud v USA rozhodl, že autopilot automobilky Tesla při nehodě v roce 2019 neselhal.

  • 14.02.2023 Bad Ve věku 97 let zemřel čestný předseda společnosti Toyota Motor Corporation Dr.Soichiro Toyoda, který byl synem zakladatele společnosti.

Facebook Instagram

Macík na Dakaru nečekaně prohání kamazy

Macík na Dakaru nečekaně prohání kamazy

Kolomý byl nucen ze soutěže odstoupit

Parádně si zatím vede ve 41. ročníku Rallye Dakar Martin Macík. Ač rozhodně nepatřil do okruhu nejužších favoritů, dokázal v náročné čtvrteční etapě dojet v kategorii kamionů na skvělém druhém místě. Na vítěze Andreje Karginova ztratil jen minutu a půl. Posunul se tak na čtvrté místo v celkové klasifikaci.

Maratónská štreka byla členěna na dvě části, oddělené od sebe padesátikilometrovou neutralizací. Posádky nejvíce trápil zrádný písek, zvaný feš-feš. „Topili jsme, ale pořád jsme měli na mysli, že musíme jet s klidem. Když to šlo, byla pista, tak jsem uháněl. Když to bylo v řečištích hodně kamenité, šli jsme pomaleji. Naštěstí auto fungovalo výborně. Navigátor František (Tomášek) se nikde neztratil. Já jsem udělal jen dvě malinké chybičky, poslal jsem to do nějakých kamenů. Jinak cajk,“ liboval si pilot liazu Big Shock Teamu.

Dobrý den zažil také Aleš Loprais. A to nejen proto, že slavil své 39. narozeniny. Na pouti mezi Arequipou a Tacnou se dokázal vyšplhat o pět příček v průběžném pořadí výše. Jako jeden z mála se vyvaroval podstatných chyb a na Karginova ztratil necelou půlhodinu.

Aleš Loprais oslavil narozeniny umístěním v první desítce

Tatra Buggyra Racingu už zbyl jen Martin Šoltys. Martinu Kolomému v předchozí etapě praskl v poušti kardanový hřídel a byl nucen přenocovat i se svými kolegy v improvizovaném bivaku. „Když jsem se v těch dunách rozhlédl kolem, viděl jsem to docela černě, ale pak jsme to nějak opravili. Máme za sebou velkou porci adrenalinu, ovšem auto je tady. Kluci na něm udělají jen pár drobností a v neděli pojedeme dál, bohužel už mimo celkové pořadí. Budeme hodnoceni jen za druhou polovinu,“ svěřil se nešťastník po hodně opožděném příjezdu do oficiálního ležení. 

Martin Kolomý se do soutěže vrátí

Šoltys se především soustředil na dojetí. „Jsme totálně zničení, ale v cíli. Auto fungovalo naprosto bez problému, jen jsme trochu bloudili. Hodně nám prášil vůz před námi, takže jsem nemohl jet úplně naplno,“ uvedl. 

Martin Šoltys nástrahy maratónské etapy zdárně zvládl

Dnes je na programu druhá část maratónské etapy s vůbec nejdelší, 452 kilometrů dlouhou speciální zkouškou.

Výsledky po 4. etapě:

1. Nikolajev (RUS, Kamaz), 2. Karginov (RUS, Kamaz) +4:58, 3. Sotnikov (RUS, Kamaz) +8:39, 4. Macík (CZ, Liaz) +28:48, 5. De Rooy (NL, Iveco) +1:43:16…9. Loprais (CZ, Tatra) +2:40:16, 15. Šoltys (CZ/Tatra) +3:25:16.

Komentáře ke článku