Novinky

  • 25.04.2023 Bad Policisté zjistili 2800 přestupků během akce, při které se zaměřili na dodržování rychlosti.

  • 23.04.2023 Good Soud v USA rozhodl, že autopilot automobilky Tesla při nehodě v roce 2019 neselhal.

  • 14.02.2023 Bad Ve věku 97 let zemřel čestný předseda společnosti Toyota Motor Corporation Dr.Soichiro Toyoda, který byl synem zakladatele společnosti.

Facebook Instagram

Loprais má za sebou svůj nejtěžší Dakar

Loprais má za sebou svůj nejtěžší Dakar

Od čtvrtého místa ho dělilo jedenáct minut

Nástrahy mimořádně obtížného 41. ročníku Rallye Dakar přečkal ve zdraví pouze jediný český kamion. Tatru Jamal dovedli Aleš Loprais, Ferran Marco Alcayna a Petr Pokora do cíle na pátém místě.

Pro mě to byl asi nejtěžší Dakar, když nepočítám ty, na nichž jsme havarovali. Co do náročnosti a výkonu byl tohle jeden z nejtvrdších ročníků. Je to takový návrat k dřívějšímu charakteru maratonského závodění. Myslím si, že právě toto by nám příště mohlo svědčit,“ svěřil se Loprais po závěrečném dojezdu do Limy.

Trio Instaforex Loprais Teamu od čtvrté příčky dělil jen kousek. Argentinec Federico Villagra s ivekem ho porazil o necelých jedenáct minut.

Potřebovali bychom, aby byl tento Dakar ještě trošičku delší,“ zalitoval frenštátský závodník. „Osud tomu tak chtěl a my musíme být rádi za to, kde jsme. Jsme malý soukromý rodinný tým bez podpory výrobce a uspěli jsme mezi těmi továrními. I když jsme prožili jen dvě úplně bezproblémové etapy, tak právě ony stály za to a naplnily nás do budoucna nadějí.

Zleva Alcayna, Loprais a Pokora před tatrovkou, přezdívanou Queen 69

Už počtvrté triumfoval v kategorii nákladních automobilů Eduard Nikolajev z Ruska. Kamazy byly opět třídou samy pro sebe, byť ze čtyř nasazených dva nedojely – Mardějeva vyřadil prasklý blok motoru a Karginov byl vyloučen. Částečně s nimi dokázal držet krok jen ostřílený Nizozemec Gerard de Rooy. Ze 41 vozů na startu se jich nakonec v oficiální klasifikaci udrželo všehovšudy čtrnáct.

Konečné pořadí:

1. Nikolajev (RUS, Kamaz), 2. Sotnikov (RUS, Kamaz) +25:36, 3. De Rooy (NL, Iveco) +1:34:14, 4. Villagra (RA, Iveco) +5:49:08, 5. Loprais (CZ, Tatra) +5:59:51.

Komentáře ke článku