Novinky

  • 25.04.2023 Bad Policisté zjistili 2800 přestupků během akce, při které se zaměřili na dodržování rychlosti.

  • 23.04.2023 Good Soud v USA rozhodl, že autopilot automobilky Tesla při nehodě v roce 2019 neselhal.

  • 14.02.2023 Bad Ve věku 97 let zemřel čestný předseda společnosti Toyota Motor Corporation Dr.Soichiro Toyoda, který byl synem zakladatele společnosti.

Facebook Instagram

Gené radí, jak jezdit v zimě

Gené radí, jak jezdit v zimě

Hlavně zachovat klid a nepanikařit

Jordi Gené, bratr někdejšího pilota F1 Marka a tovární jezdec Seatu, natočil nedaleko Innsbrucku instruktážní video. Věnuje se v něm základním pravidlům jízdy v zimních podmínkách, na zasněžených a zledovatělých vozovkách.

Jak tedy znějí jeho doporučení?

1) Předvídejte, co je před vámi, a jeďte plynule.

2) Ve sjezdech je zásadní brzdění motorem. Jízda v klesání na nižší převodové stupně usnadní ovládání vozidla a ulehčí brzdám. To platí i pro léto, ale mimořádně velký význam má právě v chladném období, protože při nízkých teplotách ztrácejí pneumatiky na asfaltu adhezi.

3) Při jízdě na sněhu věnujte pozornost tmavým plochám na komunikaci, protože by se mohlo jednat o náledí. Je důležité zachovat klid a nedělat náhlé manévry. Volantem otáčejte pozvolna a brzděte jen mírně, dokud kritické místo nepřejedete.

4) Mlhové světlomety zapínejte pouze, když je to třeba. Jsou přínosné v hustém dešti nebo mlze, ale při nesprávném používání mohou oslňovat ostatní řidiče.

5) U zaparkovaného vozidla s automatickou převodovkou je vhodné posunout páku voliče do polohy P, respektive zařadit „neutrál“, první převodový stupeň či zpětný chod ve vozech s mechanickou převodovkou, a v obou případech zajistit auto také parkovací brzdou. Při stání venku je žádoucí zdvihnout stírací lišty, aby nepřimrzly ke sklu čelního okna během sněžení nebo velkého poklesu teplot.

Komentáře ke článku