Novinky

  • 25.04.2023 Bad Policisté zjistili 2800 přestupků během akce, při které se zaměřili na dodržování rychlosti.

  • 23.04.2023 Good Soud v USA rozhodl, že autopilot automobilky Tesla při nehodě v roce 2019 neselhal.

  • 14.02.2023 Bad Ve věku 97 let zemřel čestný předseda společnosti Toyota Motor Corporation Dr.Soichiro Toyoda, který byl synem zakladatele společnosti.

Facebook Instagram

Škoda Kamiq byla definitivně odtajněna

Škoda Kamiq byla definitivně odtajněna

Automobilka nečekala až do Ženevy

Škoda Auto uvolnila ještě před oficiálním uvedením na ženevském autosalonu fotografie a informace o svém novém SUV Kamiq.

Název stejně jako v případě větších sourozenců Kodiaqu a Karoqu pochází z jazyka Inuitů a má mít význam „padne jako ulitý“.

Vůz využívá modulární platformu MQB. Je dlouhý 4241 mm, široký 1793 mm a vysoký 1531 mm. Rozvor činí 2651 mm. Objem zavazadelníku dosahuje 400 litrů, po sklopení zadních sedadel pak 1395 litrů. Na přání je k dispozici sklopné opěradlo sedačky spolujezdce. Díky tomu lze převážet předměty o délce až 2447 mm.

Jako první model automobilky má Kamiq ve full LED variantě dělené přední světlomety se světlem pro denní svícení, tvořeným čtyřmi LED prvky, a rovněž přední a zadní dynamická směrová světla.

Škála motorizací zahrnuje pět pohonných jednotek. Základ představuje zážehový tříválec 1,0 TSI (70 kW/175 Nm), spřažený s pětistupňovou manuální převodovkou. Stejný agregát je dostupný i s vyšší výkonovou dotací (85 kW/200 Nm) a šestistupňovou převodovkou (na přání se sedmistupňovým automatem DSG). Na špici se pak nachází čtyřválec 1,5 TSI (110 kW/250 Nm) a aktivním řízením válců. Výběr převodového ústrojí je stejný jako u předchozího motoru.

Jediným zástupcem dieselů je 1,6 TDI (85 kW, 250 Nm) se systémem SCR se vstřikováním AdBlue a filtrem pevných částic. Jak už jsme si u škodovek zvykli, na trhu se objeví i ekologická verze s pohonem na zemní plyn 1,0 G-TEC (66 kW/160 Nm). 

Součástí standardní výbavy jsou asistent pro udržování vozidla v jízdním pruhu a Front Assist. Připlatit si lze například za adaptivní tempomat, rozpoznávání únavy, proaktivní ochranu cestujících, asistent změny jízdního pruhu, parkovací pomocník spolu se zadní kamerou nebo automatické tlumení dálkových světel.

Zákazník se bude rozhodovat mezi třemi stupni infotainmentu: Swing, Bolero a vrcholný Amundsen. Ten disponuje displejem o uhlopříčce 9,2 palce a osmi reproduktory. Služba Tísňového volání (eCall) odešle v případě nehody aktuální pozici a stav automobilu integrovaným záchranným složkám. 

 

 

 

  

Komentáře ke článku