Novinky

  • 25.04.2023 Bad Policisté zjistili 2800 přestupků během akce, při které se zaměřili na dodržování rychlosti.

  • 23.04.2023 Good Soud v USA rozhodl, že autopilot automobilky Tesla při nehodě v roce 2019 neselhal.

  • 14.02.2023 Bad Ve věku 97 let zemřel čestný předseda společnosti Toyota Motor Corporation Dr.Soichiro Toyoda, který byl synem zakladatele společnosti.

Facebook Instagram

BMW i8 Roadster 4 elements by Milan Kunc

BMW i8 Roadster 4 elements by Milan Kunc

Projekt uměleckého díla na 24karátovém plátně na čtyřech kolech

Milan Kunc, významný česko-německý umělec, který reprezentuje několik malířských stylů, aplikoval své umění na karoserii průkopnického roadsteru. Cílem projektu je originálním způsobem poukázat na témata související s ochranou životního prostředí a trvalou udržitelností. I to bylo důvodem, proč byl jako „umělecké plátno“ zvolen právě revoluční plug-in hybridní sportovní vůz BMW i8 Roadster.

BMW i8 Roadster 4 elements

BMW Czech Republic již v roce 2018 představilo dvojici vozů BMW i3 a i8 Starlight Edition. Na ty volně navazuje také BMW i8 Roadster 4 elements by Milan Kunc.

Filozofie divize BMW i se zaměřuje na šetrnost k životnímu prostředí nejen ze strany samotných automobilů a jejich provozu, ale také celého vývoje, výroby a recyklace. Tento komplexní přístup oslovil i galeristy z Cermak Eisenkraft, kteří oslovili Milana Kunce, jenž ve své tvorbě často kritizuje konvenční automobily a jejich vliv na životní prostředí. Myšlenkou celého projektu byla právě příroda, respektive životní prostředí a jeho čtyři živly: voda, oheň, země a vzduch. Právě jejich vyvážení je základem života na Zemi.

BMW i8 Roadster 4 elements

Jana Dvořáková a Milan Kunc

„Dlouho jsem přemýšlela, jak navázat na Starlight Edition ‚one of one‘, která vzbudil celosvětovou pozornost a díky své unikátnosti byla vystavena i v budově BMW Welt v Mnichově jako první projekt vytvořený na některém z lokálních trhů. To bylo velké zviditelnění pro celou Českou republiku. S novým projektem jsem se rozhodla posunout od designu do roviny umění s celosvětovým dopadem. BMW i je unikátní celkovým ekologickým přístupem. Proto výtěžek z prodeje tohoto vozu bude věnován organizaci The Ocean Cleanup, zaměřené na čistění oceánu, uvedla manažerka BMW i v České republice Jana Dvořáková.

Milan Kunc (1944) je malíř, který během svého profesního života pracoval především v Německu, Itálii, USA, Nizozemsku, Indii a České republice, odkud v roce 1969 emigroval a kam se v roce 2004 vrátil. Jeho tvorba zaujme originálním stylem, propracovaností i obsahem. Je považován za reprezentanta hned několika uměleckých směrů, jako jsou pop surrealismus, Ost Pop či hnutí low-brow. Vytvořil si vlastní malířský výraz, který lze spatřit v jeho kresbách, fotokolážích a především obrazech na plátně či plátkovém zlatě.

BMW i8 Roadster 4 elements by Milan Kunc nese na své karoserii pop surrealistické vyjádření čtyř základních živlů v jasně rozpoznatelném stylu tohoto umělce. Každá část vozu tvoří samostatný příběh jednoho z živlů - ohně, vody, vzduchu a země.

Originální nejsou jen samotné motivy opírající se o celoživotní dílo Milana Kunce, ale také technické provedení laku. Základem vozu je totiž zlatá barva s obsahem 24karátového zlata. Technika malby na zlatě tvoří samostatnou kapitolu tvorby Milana Kunce. V případě automobilu BMW i8 Roadster pak umělec využil zkušenosti designéra Zoltána Matušky, který je autorem dřívější edice BMW i3 a i8 Starlight Edition. Tyto vozy taktéž používaly na své karoserii barvu s obsahem pravého zlata.

Zoltán Matuška a lakýrník Miroslav Špičák tedy připravili karoserii BMW i8 Roadster ve zlaté barvě. Ve spolupráci s firmou Toplac a jejími specialisty k tomu použili lakýrnickou technologii BMW ColorSystem, využívající laky BASF a používanou v lakovnách oficiálních servisních partnerů BMW. Na tento základ Milan Kunc vytvořil své umělecké dílo na čtyřech kolech. Pro zajištění stálosti byl celek přelakován čtyřmi vrstvami kvalitního průhledného laku s vysokým leskem, opět z programu BMW ColorSystem.

BMW i8 Roadster 4 elements

Komentáře ke článku