Novinky

  • 25.04.2023 Bad Policisté zjistili 2800 přestupků během akce, při které se zaměřili na dodržování rychlosti.

  • 23.04.2023 Good Soud v USA rozhodl, že autopilot automobilky Tesla při nehodě v roce 2019 neselhal.

  • 14.02.2023 Bad Ve věku 97 let zemřel čestný předseda společnosti Toyota Motor Corporation Dr.Soichiro Toyoda, který byl synem zakladatele společnosti.

Facebook Instagram

Subaru představilo hybridní pohon e-Boxer

Subaru představilo hybridní pohon e-Boxer

Má zlepšit ekonomiku městského provozu

Subaru XV a nový Forester jsou první dva modely japonské značky, vybavené hybridní technologií e- Boxer. Tedy ústrojím, které kombinuje elektromotor s agregátem Boxer a symetrickým pohonem všech kol.

Technika Subaru e-Boxer je tvořena upravenou převodovkou Lineartronic, do níž je integrován elektromotor napájený vysokovýkonnou lithium-iontovou baterií 118 V. Systém se obejde bez vnějšího dobíjení ze zásuvky. Do vozu se čerpá pouze benzin a s elektřinou hospodaří sám. Když je to potřeba, nabíjí se spalovací jednotkou nebo rekuperací při jízdě.

Smyslem je zlepšit ekonomiku provozu, a to zejména ve městech. Jako další výhodu lze uvést významné zlepšení odezvy na přidání plynu v nízkých otáčkách.

Ve Foresteru s motorem e-Boxer se zavazadlový prostor nijak nezmenší, v XV neznatelně, oproti specifikaci s rezervním kolem dokonce vůbec. 

Baterie je umístěna pod podlahou, je uložena v bezpečnostním rámu a testována proti různým typům nárazu. Zachovány zůstaly i tažné schopnosti. Subaru XV e-Boxer zvládne až 1270 kilogramů a u Foresteru se dá mluvit až o až 1870 kilogramech.

Ceny modelů s e-Boxerem zatím nebyly oznámeny.

Komentáře ke článku