Novinky

  • 25.04.2023 Bad Policisté zjistili 2800 přestupků během akce, při které se zaměřili na dodržování rychlosti.

  • 23.04.2023 Good Soud v USA rozhodl, že autopilot automobilky Tesla při nehodě v roce 2019 neselhal.

  • 14.02.2023 Bad Ve věku 97 let zemřel čestný předseda společnosti Toyota Motor Corporation Dr.Soichiro Toyoda, který byl synem zakladatele společnosti.

Facebook Instagram

Přezout na letní provoz můžeme i svépomocí

Přezout na letní provoz můžeme i svépomocí

Zvládneme to ve čtyřech krocích

K prvnímu dubnu se doporučuje vyměnit zimní pneumatiky za letní. Mnozí řidiči je sice i potom dojíždějí, není to však ekonomické ani bezpečné. Přitom demontáž a montáž se dají se správným vybavením a dvěma sadami obutí na discích zvládnout i doma.

Krok číslo 1

Zatáhneme ruční brzdu, zařadíme rychlost nebo režim P, máme-li automat. Určitě potřebujeme kvalitní zvedák, který společně s automobilem umístíme na rovný a pevný povrch. Ještě před zvednutím povolíme na kolech šrouby. K tomu použijeme křížový nebo teleskopický klíč. Následně auto heverem zvedneme a odstraníme matice. Nezapomeneme vůz zaklínovat z obou stran a pro jistotu podepřít podpěrami. 

Krok číslo 2

Kolo sejmeme a očistíme všechny dosedací plochy, ideálně drátěným kartáčem.

Krok číslo 3

Po instalaci kola šrouby dotáhneme nejdříve ručně. Utahujeme je do kříže, tím předejdeme křivému nasazení. Správný utahovací moment je uveden v uživatelské příručce.

Krok číslo 4

Před první jízdou zkontrolujeme tlak v pneumatikách. Za šest měsíců může dojít k jeho snížení v pláštích až o polovinu. Po ujetí zhruba 50 až 100 kilometrů je nutné opět prověřit dotažení. Pokud máme na vozidle systém měření tlaku, je vhodné ho nejprve „vynulovat“, aby se adjustoval na nově nasazené pneumatiky.

Komentáře ke článku