Novinky

  • 25.04.2023 Bad Policisté zjistili 2800 přestupků během akce, při které se zaměřili na dodržování rychlosti.

  • 23.04.2023 Good Soud v USA rozhodl, že autopilot automobilky Tesla při nehodě v roce 2019 neselhal.

  • 14.02.2023 Bad Ve věku 97 let zemřel čestný předseda společnosti Toyota Motor Corporation Dr.Soichiro Toyoda, který byl synem zakladatele společnosti.

Facebook Instagram

Seat začíná jezdit na biometan

Seat začíná jezdit na biometan

Efektivní zužitkování organického odpadu

Seat v současné době realizuje projekt Life Methamorphosis. Zabývá se v něm přeměnou organického odpadu na biometan, dále využívaný jako pohonná látka. Zkušební provoz momentálně běží v Barceloně.

Dokážeme vyrobit biometan v množství, které umožní řidičům 10 000 vozů ujet 15 000 kilometrů za rok,“ uvedl Andrew Shepherd, který Life Methamorphosis vede.

Proces začíná, jakmile je v areálu recyklačního závodu Ecoparc 2 vytříděn veškerý organický odpad a umístěn do obrovských nádob pro anaerobní digesci. Díky nepřítomnosti kyslíku se v nich spustí rozkladné procesy, mezi jejichž konci stojí plyny. O 30 dnů později vznikne bioplyn s 65% podílem metanu. 

Následují jeho rafinace, stlačení a uskladnění. Biometan je poté připravený k použití v jakémkoli vozidle na zemní plyn. Doplnění paliva na plnicí stanici trvá méně než tři minuty.

Testovací fáze se zatím zúčastňují jen čtyři automobily (tři leony a jedna arona). Ecoparc 2 je nicméně ročně schopen vyprodukovat takové množství biometanu, že by 3750 leonům umožnil objetí zeměkoule.

Komentáře ke článku