Novinky

  • 25.04.2023 Bad Policisté zjistili 2800 přestupků během akce, při které se zaměřili na dodržování rychlosti.

  • 23.04.2023 Good Soud v USA rozhodl, že autopilot automobilky Tesla při nehodě v roce 2019 neselhal.

  • 14.02.2023 Bad Ve věku 97 let zemřel čestný předseda společnosti Toyota Motor Corporation Dr.Soichiro Toyoda, který byl synem zakladatele společnosti.

Facebook Instagram

Před 85 lety se vydaly populary do Indie

Před 85 lety se vydaly populary do Indie

Škodovka před válkou v zemi prodávala 90 aut ročně

Před osmdesáti pěti lety, 12. května 1934, vyrazily od pražského sídla Autoklubu čtyři vozy Škoda Popular na dlouhou cestu do Indie.

Polokabriolety, poháněné litrovými čtyřválci o výkonu 15 kW (20 koní), vezly každý asi 800 kilogramů zátěže – posádky a nákladu. Sedmičlenná výprava, vedená advokátem a hokejovým reprezentantem Zbislavem Petersem, putovala přes Balkán, Turecko, dnešní Sýrii a Irák. Jeden z vozů dokonce zvolil okliku přes Afghánistán.

Po úspěšném dosažení cílové destinace, přístavu Kalkata, pokračovaly automobily do Bombaje, odkud se lodí přesunuly do Terstu a triumfálně se vrátily do Československa. Do 10. září 1934 urazily téměř 15 000 kilometrů v často extrémně náročných terénních i klimatických podmínkách. 

Do Indie se okřídlený šíp vrátil o dva roky později, když do země zavítali během cesty kolem světa cestovatelé Břetislav Jan Procházka a Jindřich Kubias se svojí Škodou Rapid. Konkrétně projeli ve vysokém tempu trasu z Kvéty přes Dillí do Bombaje.

Těsně před druhou světovou válkou prodávala mladoboleslavská továrna v Indii, i díky výše zmíněným propagačním podnikům, přibližně 90 aut ročně. Později však tento perspektivní trh prakticky vyklidila. Vrátila se na něj až v roce 2001, kdy zde spustila výrobu modelu Octavia.

Komentáře ke článku