Novinky

  • 25.04.2023 Bad Policisté zjistili 2800 přestupků během akce, při které se zaměřili na dodržování rychlosti.

  • 23.04.2023 Good Soud v USA rozhodl, že autopilot automobilky Tesla při nehodě v roce 2019 neselhal.

  • 14.02.2023 Bad Ve věku 97 let zemřel čestný předseda společnosti Toyota Motor Corporation Dr.Soichiro Toyoda, který byl synem zakladatele společnosti.

Facebook Instagram

Volkswagen ID.R vytvořil rekord na Nürburgringu

Volkswagen ID.R vytvořil rekord na Nürburgringu

Překonal všechny elektromobily, nestačil jen na Porsche 919 Hybrid

Volkswagen asi před rokem ovládl s elektromobilem ID.R legendární závod do vrchu Pikes Peak, když nejen vyhrál mezi elektromobily a stanovil nový „elektrický“ rekord, ale zároveň získal celkové vítězství a zajel absolutně nejlepší čas v celé historii. Když se ale Volkswagen začal chystat na legendární Nordschleife, tedy severní smyčku Nürburgringu, bylo jasné, že absolutní rekord nepřekoná. I tak se ale podařil fantastický výkon. 

Dosavadní absolutní rekord vytvořil v roce 2018 Timo Bernhard se speciálně upraveným Porsche 919 Hybrid EVO, které jinak jezdilo vytrvalostní závody, například 24 hodin Le Mans. Zajel s ním čas 5:19.546. Druhý nejlepší čas pochází již z roku 1983, kdy jej vytvořil Stefan Bellof s vozem Porsche 956 při kvalifikaci na vytrvalostní závod 1000 km Nürburgringu. Mezi absolutně nejrychlejším a druhým nejlepším časem tak byl rozdíl téměř jedné minuty. 

 

Za volant Volkswagenu ID.R usedl, stejně jako na Pikes Peaku, francouzský pilot Romain Dumas, který má ostatně Nürburgring rád. Už čtyřikrát totiž zvítězil na zdejší 24hodinovce. Pokus o rekord tak pro něj byla zajímavou výzvou. Volkswagen ID.R samozřejmě prošel od účasti na Pikes Peaku potřebnými úpravami, aby byl připravený na charakter trati Severní smyčky. A Dumasovi se podařilo zajet čas 6:05,336. 

 

Jsem nesmírně hrdý, že mohu být držitelem rekordu na Severní smyčce,“ uvedl Dumas. „Pro mě je to ten nejlepší a nejnáročnější závodní okruh na světě. Děkuji mnohokrát týmu Volkswagen Motorsport, který znovu odvedl fantastickou práci. ID. R byl na Severní smyčku perfektně připravený a bylo nesmírným potěšením prožívat jeho enormní zrychlení a vysoké rychlosti v zatáčkách.“ 

 

Absolutně nejrychlejší čas, který je zhruba rok starý, se sice překonat nepodařilo, ale dosavadní nejlepší výkon mezi elektromobily Petera Dumbrecka (NIO EP9) z roku 2017 byl zlepšen o 40,564 sekundy. Zároveň ale Dumas překonal druhý nejlepší čas, který do loňska odolával neuvěřitelných 35 let jako absolutn rekordí! Dokázal tak, že elektromobily mohou rychlostí překonat většinu vozů s tradičními pohony. Takový výkon ale jsou schopny podat pouze krátkodobě, takže na vytrvalostní závody to jen tak nebude.

 

Komentáře ke článku