Novinky

  • 25.04.2023 Bad Policisté zjistili 2800 přestupků během akce, při které se zaměřili na dodržování rychlosti.

  • 23.04.2023 Good Soud v USA rozhodl, že autopilot automobilky Tesla při nehodě v roce 2019 neselhal.

  • 14.02.2023 Bad Ve věku 97 let zemřel čestný předseda společnosti Toyota Motor Corporation Dr.Soichiro Toyoda, který byl synem zakladatele společnosti.

Facebook Instagram

Seat má mezi automobilkami největší solární elektrárnu

Seat má mezi automobilkami největší solární elektrárnu

Také postavil chodník, který se sám čistí

Při příležitosti Mezinárodního dne životního prostředí prezentovala automobilka Seat některé svoje aktivity na tomto poli.

Například chodník v Technickém centru Seatu ve španělském Martorellu je vydlážděn betonovými deskami s povrchovou úpravou, obsahující oxid titaničitý. Tato sloučenina je schopna spustit chemickou reakci, při níž se rozkládají škodliviny v ovzduší, pokud dojde ve stejný okamžik k jejich kontaktu se světlem a kyslíkem. Jsou pak přeměňovány na dusičnany, rozpustné ve vodě. Chodník se tak sám dekontaminuje, čistí a má baktericidní účinek.

Zásluhou nového zařízení, které získává zpět odpadní teplo z sušicích pecí, dosahuje Seat roční úspory zemního plynu ve výši 11,7 GWh. Horký vzduch, stoupající komínem, ohřívá kapalinový okruh, který je posléze využíván v procesu lakování automobilových karoserií. Díky tomu není do atmosféry vypouštěno 2400 tun CO2 ročně.

Při lakování automobilů je malé množství vody odváděno do čisticí nádrže. Zde jsou do něj přidány nezbytné chemické látky, které způsobí oddělení laku od tekutiny. Vyčištěná voda se vrací zpět v rámci zcela uzavřeného okruhu. 

Seat používá při lakování karoserií technologii, snižující spotřebu vody

Seat rovněž disponuje největší solární elektrárnou v evropském automobilovém průmyslu, nazvanou al Sol. Tvoří ji celkem 53 000 fotovoltaických panelů na střechách výrobního závodu a krytých parkovišť pro vozidla určená k exportu. Provoz vyrábí více než 17 milionů kWh elektrické energie ročně s nulovými emisemi.

Komentáře ke článku