Novinky

  • 25.04.2023 Bad Policisté zjistili 2800 přestupků během akce, při které se zaměřili na dodržování rychlosti.

  • 23.04.2023 Good Soud v USA rozhodl, že autopilot automobilky Tesla při nehodě v roce 2019 neselhal.

  • 14.02.2023 Bad Ve věku 97 let zemřel čestný předseda společnosti Toyota Motor Corporation Dr.Soichiro Toyoda, který byl synem zakladatele společnosti.

Facebook Instagram

Co svědčí člověku, škodí automobilu

Co svědčí člověku, škodí automobilu

Dezinfekce a opalovací krémy ho poškozují

Dezinfekční přípravky na ruce a opalovací krémy s vysokým ochranným faktorem mají negativní vliv na interiér automobilu. Zjistili to výzkumníci z technického střediska Fordu v britském Duntonu.

I zdánlivě neškodný preparát může působit problémy, pokud přijde do kontaktu s nějakým materiálem stokrát či tisíckrát za rok,“ uvádí materiálový inženýr Mark Montgomery.

Týmy Fordu v Duntonu i v Kolíně nad Rýnem testují hmoty za teploty až 74 °C, protože až tak se může rozehřát interiér automobilu zaparkovaného u pláže za horkého letního dne. V jiných zkouškách se simuluje dlouhodobé vystavení slunečním paprskům.

Pevnost plastů se prověřuje i za teplot až -30 °C, kdy jsou nejkřehčí. Opakovaně se na ně spouští pryžová koule, která je desetkrát těžší než fotbalový míč.

Různé dermatologické přípravky mohou poškodit interiér automobilu

Na základě takto získaných poznatků se dále upravuje složení ochranných vrstev, jež musejí účinkovat takovým způsobem, aby kabina vypadala dobře i po letech. Testováním prochází i příslušenství z oficiální nabídky divize péče o zákazníky, tedy různé vložky do zavazadlového prostoru nebo plastové kryty.

Naše práce někdy vyžaduje i trochu detektivního úsilí,“ připomněl Montgomeryho kolega Richard Kyle. „V Turecku se například vyskytly případy zvláště silného opotřebení. Povedlo se nám vysledovat, že potenciální příčinou by mohla být oblíbená dezinfekce na ruce s 80procentním obsahem etanolu. Jakmile jsme na to přišli, mohli jsme s tím něco udělat – a povedlo se.

Komentáře ke článku