Novinky

  • 25.04.2023 Bad Policisté zjistili 2800 přestupků během akce, při které se zaměřili na dodržování rychlosti.

  • 23.04.2023 Good Soud v USA rozhodl, že autopilot automobilky Tesla při nehodě v roce 2019 neselhal.

  • 14.02.2023 Bad Ve věku 97 let zemřel čestný předseda společnosti Toyota Motor Corporation Dr.Soichiro Toyoda, který byl synem zakladatele společnosti.

Facebook Instagram

Zemřel Ing. Otakar Gregora

Zemřel Ing. Otakar Gregora

Odešel velikán české motoristické žurnalistiky

V úterý 18. června zemřel po vleklé nemoci ve věku nedožitých 88 let Ing. Otakar Gregora (*21. 6. 1931), uznávaný motoristický novinář, bývalý dlouholetý spolupracovník časopisu Automobil (Automobil Revue), kde byl v letech 1992 až 2001 zástupcem šéfredaktora.

Příznivcům automobilové techniky je také známé jeho působení v redakci Světa motorů, v níž pracoval od roku 1966, avšak s politicky vynuceným přerušením v letech 1984 až 1991. Po návratu byl v letech 1991 a 1992 šéfredaktorem ve Světě motorů, odkud přešel do redakce Automobilu.

Ota Gregora

V Ing. Gregorovi odešel vynikající motoristický odborník, velmi vzdělaný technik s encyklopedickými znalostmi a především důsledný prosazovatel a zastánce automobilového odborného názvosloví. Byl to právě on, kdo v šedesátých letech minulého století spoluvytvářel, jako pracovník tehdejšího Úřadu pro normalizaci a měření, moderní automobilovou terminologii a své znalosti následně přenášel i do publicistiky. Už proto Ing. Otakar Gregora patřil a bude patřit k nezapomenutelným velikánům české motoristické žurnalistiky.

Ing. Otakar Gregora se velmi ochotně dělil o své znalosti s každým, kdo dokázal poslouchat. Tím se zasloužil o růst vědomostí svých mladších kolegů, byť pracovali i pro konkurenční tituly.

Svou publikační kariéru publicisty ukončil až v roce 2016, tedy po plných padesáti letech. Za tuto dobu napsal bezpočet erudovaných testů automobilů a ještě větší množství odborných materiálů popisujících přístupným způsobem automobily, jejich techniku a její kouzla.

Čest jeho památce.

Ota Gregora

Komentáře ke článku