Novinky

  • 25.04.2023 Bad Policisté zjistili 2800 přestupků během akce, při které se zaměřili na dodržování rychlosti.

  • 23.04.2023 Good Soud v USA rozhodl, že autopilot automobilky Tesla při nehodě v roce 2019 neselhal.

  • 14.02.2023 Bad Ve věku 97 let zemřel čestný předseda společnosti Toyota Motor Corporation Dr.Soichiro Toyoda, který byl synem zakladatele společnosti.

Facebook Instagram

Jak skromný chlapec ke štěstí přišel

Jak skromný chlapec ke štěstí přišel

Sebastianu Vettelovi je dnes 32 let

Sebastianu Vettelovi je dnes 32 let. Od chvíle, kdy se naposledy stal mistrem světa, uplyne zanedlouho už pět let. Německý samorost však pořád neztrácí naději, že k dosavadním čtyřem "zářezům" připojí další.

Vettel pochází ze skromných poměrů. Jeho otec Norbert měl v Heppenheimu malou tesařskou živnost s jediným zaměstnancem a musel se pořádně otáčet, aby uživil rodinu, do níž kromě Seba patřil i bratr Fabian (který v posledních letech rovněž koketuje se světem rychlých kol) a dvě sestry. Peněz nazbyt doma nikdy nebylo, proto byli potomci vedeni k maximální skromnosti a schopnosti postarat se sami o sebe. Tyto vlastnosti už zůstaly pevnou součástí charakteru budoucího šampiona.

Norbert Vettel sám amatérsky závodil do vrchu. Neměl ale prostředky na to, aby se prosadil, takže raději prodal auto, aby synkovi mohl koupit dětskou motokáru. Poprvé v ní Sebastian seděl, když mu ještě nebyly čtyři roky. Za pár měsíců už stál na startu svého prvního závodu. V dalších sezonách ho bylo možné vidět, jak s tatínkem kočují od okruhu k okruhu, přespávají ve stanu a živí se tím, co jim s sebou zabalila maminka Heike. 

Ve F BMW neměl rovnocenného soupeře

Ale z téhle nuzoty se rodily dobré výsledky. Situaci podstatně vylepšilo, když se Vettel v roce 1998 stal členem výchovného programu Red Bullu. Odměnil se za to ziskem evropského i světového kartingového titulu v roce 2001. K jeho největším konkurentům tehdy patřil i Čech Michael Vorba.

V roce 2003 přesedl do monopostů. Přihlásil se do seriálu F BMW, skvělé přípravky pro talentované mladíky, jejíž význam není možná dodnes doceněn. Hned na sebe strhl pozornost – rovnátky a oblečením, které bylo v módě tak před deseti lety. Nemohlo být většího kontrastu oproti jeho vrstevníkovi Nikovi Rosbergovi, už tenkrát mediální hvězdě.

Úsměšky však soupeře brzy přešly. Vettel v premiérové sezoně pětkrát vyhrál a celkově skončil druhý za Maximilianem Götzem. Napřesrok přestoupil z Eifellandu do týmu Petera Mückeho a z dvaceti pokusů stál osmnáctkrát na nejvyšším stupínku! Mimochodem, definitivně si prvenství pojistil na Masarykově okruhu. Do Brna se pak ještě vrátil s formulí 3.

Právě v její Euroserii se však jeho raketový vzestup lehce přibrzdil. Pět pódiových umístění a konečné páté místo bylo méně, než očekával. Daleko více se mluvilo o jistém Lewisu Hamiltonovi, který šel v onom roce od úspěchu k úspěchu. Dlužno ovšem dodat, že Mückeho stáj zde, na rozdíl od F BMW, patřila spíše do průměru.

Roku 2006 nahradil ve francouzské ekipě ASM Formula 3 právě Hamiltona. Ani napodruhé to ale nevyšlo, když prohrál těsný souboj s týmovým kolegou Paulem di Restou. Po záskoku ve Formuli Renault 3,5, kdy se v Misanu ve čtvrtek poprvé v životě posadil do tak silného auta a v neděli s ním zvítězil, nastal klíčový okamžik jeho kariéry. 

V Euroserii F3 se titulu nedočkal

BMW-Sauber ho nechal absolvovat první trénink na VC Turecka F1. Vettel se tak stal nejmladším závodníkem, který kdy nastoupil do některé části oficiálního programu víkendu velké ceny.

Maria Theissena, který tenkrát stál v čele tovární stáje mnichovské automobilky, svým výkonem mimořádně zaujal. Napřesrok ho nechal získávat další praxi ve F Renault 3.5 a současně ho vytěžoval jako rezervního a vývojového jezdce. Vettel si ve „velkých“ Renaultech vedl více než zdatně a patrně by celý šampionát vyhrál. Kdyby…

Kdyby Robert Kubica těžce nehavaroval během VC Kanady. Lékaři mu zakázali účast na následující VC USA v Indianapolisu. Vettel dostal šanci a zhostil se jí na výbornou. Dojel osmý a získal jeden bod (tehdejší bodovací systém se odlišoval od dnešního). Bylo mu přesně 19 let a 350 dní a nikdo tak mladý do té doby nedokázal ve F1 skórovat.

Kubica se však záhy uzdravil a Vettel dál zahříval pomyslnou lavičku náhradníků. Ve stejný čas došla Franzi Tostovi, principálovi Scuderie Toro Rosso, trpělivost s Američanem Scottem Speedem, jenž svoje angažmá pojal opravdu svérázně. Vyhlášený pařmen si sbalil kufry a do uvolněného kokpitu se posadil Seb.

Památné prvenství v lijáku v Monze 2008

S autem, které rozhodně nepatřilo do špičky, předváděl pozoruhodné kousky. V Japonsku se v dešti dostal do čela, ale během jízdy za safety carem se s Markem Webberem vzájemně vyřadili. V Šanghaji, rovněž na vodě, se ze sedmnáctého stání na roštu prokousal až na čtvrtou pozici v cíli.

V sezoně 2008 nejprve čtyřikrát po sobě odpadl, ale pátým místem v Monaku se definitivně chytil. V sobotu 13. září vybojoval v Monze pole position, znovu jako nejmladší člověk v historii (bylo mu 21 let a 73 dní). O další rekord v tomto stylu se postaral nazítří, kdy senzačně projel jako první pod šachovnicí. Překonal ho až Max Verstappen v květnu 2016 ve Španělsku.

Bylo jasné, že Vettel je skutečně mimořádným zjevem. Vždyť za sezonu posbíral 35 bodů, zatímco jeho parťák, ostřílený Sébastien Bourdais, pouhé čtyři. Postupu do „áčka“, tedy Red Bull Racingu, už nic nebránilo. 

V tvrdém souboji s dlouholetým týmovým kolegou u Red Bullu Markem Webberem

Nastala zlatá éra. V roce 2009 mu ještě cestu zkřížil zázrak jménem Brawn GP, takže se se čtyřmi triumfy stal vicemistrem. Potom ale už rudí býci přeprali každého. V rozpětí let 2010 až 2013 Sebastian Vettel zaznamenal 34 vítězství, 40 pole position a 19 nejrychlejších kol. V roce 2013 nenašel přemožitele ve 13 VC z celkového počtu 19!

Pro Red Bull vybojoval čtyři tituly mistra světa

Zlom nastal se zavedením nových technických předpisů. Najednou nestačil stříbrným šípům, ale mnohdy ani druhému jezdci Red Bullu Danielu Ricciardovi. Kroužil bez dřívějšího zápalu a v září 2014 aktivoval výstupní klauzuli ve smlouvě. Po patnáctileté spolupráci se s rakouským výrobcem energetických nápojů rozešel. Přestup k Ferrari byl provázen nebývalým mediálním popraskem, ale i pochybnostmi.

Naplnily se? O tom nechť si udělá každý obrázek sám. Pátým rokem usiluje srazit Mercedes a svého arcirivala Hamiltona na kolena. Zatím bezúspěšně, i když se v posledních dvou sezonách zdálo, že výkonnostní propast mezi oběma stájemi se pozvolna, ale vytrvale zmenšuje. Letošek ovšem zatím přináší trpké vystřízlivění.

Od roku 2015 působí Seb ve službách stáje z Maranella

Seb je svůj po mnoha stránkách. Není častým hostem na stránkách bulvárního tisku a svoje soukromí si pečlivě chrání. Ví se pouze, že bydlí se svojí dlouholetou přítelkyní Hannou Praterovou, kterou minulý měsíc pojal za manželku, a dvěma dcerami ve starém mlýně v Ellighausenu na břehu Bodamského jezera. Dle vlastních slov ho baví domácí práce včetně vaření(!) a hlučnou společnost nevyhledává. Nemá manažera a jeho profil na sociálních sítích byste hledali marně.

Snad jediné, na čem ujíždí, je fotbal. Vášnivý fanoušek Eintrachtu Frankfurt je od roku 2012 čestným členem tohoto klubu.

Komentáře ke článku