Novinky

  • 25.04.2023 Bad Policisté zjistili 2800 přestupků během akce, při které se zaměřili na dodržování rychlosti.

  • 23.04.2023 Good Soud v USA rozhodl, že autopilot automobilky Tesla při nehodě v roce 2019 neselhal.

  • 14.02.2023 Bad Ve věku 97 let zemřel čestný předseda společnosti Toyota Motor Corporation Dr.Soichiro Toyoda, který byl synem zakladatele společnosti.

Facebook Instagram

Brouk se rozloučil

Brouk se rozloučil

V Mexické Pueble sjel z výrobního pásu poslední Volkswagen Beetle

Výroba Volkswagenu Beetle definitivně končí. Poslední vůz vyrobený v mexické Pueble míří rovnou do firemního muzea. Místo Beetlu se bude v Pueble vyrábět zcela nové SUV určené pouze pro severoamerické trhy, které bude menší než Tiguan.

Volkswagen Beetle Final edition

Volkswagen Beetle Final Edition

Původní Brouk Volkswagen Type 1 se vzduchem chlazeným motorem vzadu, jehož vznik inicioval Adolf Hitler jako lidové auto pro Němce, se vyráběl od roku 1938 až do roku 2003, kdy jeho produkce skončila po 65 letech rovněž v Pueble v Mexiku po dodání 21 529 464 kusů. V 60. letech se Brouk stal poměrně překvapivě prodejním hitem ve Spojených státech jako protiváha silničních křižníků. Ve vrcholném roce 1968 se jich prodalo 563 522 kusů. Pro porovnání - v roce 2018 Volkswagen v USA prodal 354 064 vozů všech modelů!

New Beetle přišel v roce 1998 v době vlny nostalgie a obliby retrodesignu. Pokusil se oslovit pamětníky především v USA a celkem se mu to podařilo. Přitom přes snahu o vnější podobu neměl s Broukem nic společného, protože měl klasickou koncepci s kapalinou chlazeným motorem vpředu a pohonem předních kol. Na rozdíl od Brouka byl New Beetle bez nepříjemného hluku a vibrací, spolehlivý, pohodlný, s klimatizací a automatickou převodovkou. Kvůli profilu ve stylu Brouka to nebylo moc praktické auto, ale velmi příjemné na ježdění. Prodalo se ho 1,2 milionu kusů, což vůbec nebyl špatný výsledek. V roce 2012 přišla nová generace, která ze jména vynechala New a zůstalo jen Beetle. Šlo o moderní auto, které do celkové prodejní bilance přidalo dalších půl milionu kusů.

Volkswagen Beetle Final edition

Od reinkarnace Brouka, který se představil v roce 1998 jako New Beetle, bylo prodáno celkem 1,7 milionu těchto vozů ve dvou nových generacích.

V budoucí generaci Volkswagenů, orientované na elektrický pohon, pro něj už ale není místo. To ale najde I.D. Buzz, což je pro změnu elektromobil navenek připomínající z Brouka odvozený další prodejní hit Microbus neboli Bulli. Ten přijde do prodeje v roce 2022.

 

Komentáře ke článku