Novinky

  • 25.04.2023 Bad Policisté zjistili 2800 přestupků během akce, při které se zaměřili na dodržování rychlosti.

  • 23.04.2023 Good Soud v USA rozhodl, že autopilot automobilky Tesla při nehodě v roce 2019 neselhal.

  • 14.02.2023 Bad Ve věku 97 let zemřel čestný předseda společnosti Toyota Motor Corporation Dr.Soichiro Toyoda, který byl synem zakladatele společnosti.

Facebook Instagram

Výroba Škody Karoq se přestěhuje do Turecka

Výroba Škody Karoq se přestěhuje do Turecka

Nová víceznačková továrna koncernu Volkswagen bude postavena v Izmiru

Po roce dohadů je už jasno - vedení Volkswagenu se rozhodlo postavit nový výrobní závod v Turecku nedaleko Izmiru. Do továrny, která původně měla patřit značce Škoda, ale nakonec je označována jako víceznačkový koncernový závod, přejde z Kvasin výroba kompaktních SUV Škoda Karoq a Seat Ateca.

Ve finále se dozorčí rada Volkswagen Group při hledání místa pro nový výrobní závod rozhodovala mezi Tureckem a Bulharskem, jejichž vlády nabídly největší pobídky. Koncernový šéf Herbert Diess osobně vyjednával s vládami v Ankaře i Sofii a ve Vídni se zúčastnil velké prezentace bulharských investorů.

Továrna s plánovanou roční produkcí okolo 300 000 aut bude uvedena do provozu v roce 2022 nebo 2023. Její výstavba má přijít na asi miliardu eur, nicméně turecká státní podpora má údajně ušetřit až několik set milionů ve srovnání s Bulharskem. Turecko je s 80 miliony obyvatel rovněž velkým trhem a místní výroba by měla pomoci zlepšit zdejší postavení koncernu Volkswagen, tedy i značky Škoda. Proto se budou v nové továrně vyrábět i vozy značky Volkswagen včetně turecké specifikace modelu Passat.

V Kvasinách se bude vedle modelů Kodiaq a Superb značky Škoda nově vyrábět Volkswagen Passat, protože německá továrna v Emdenu přejde na produkci elektromobilů.

Ve hře o umístění nové továrny bylo původně deset lokalit ve čtyřech zemích. Do závěrečné fáze výběru nakonec postoupily Bulharsko a Turecko.

 

Komentáře ke článku