Novinky

  • 25.04.2023 Bad Policisté zjistili 2800 přestupků během akce, při které se zaměřili na dodržování rychlosti.

  • 23.04.2023 Good Soud v USA rozhodl, že autopilot automobilky Tesla při nehodě v roce 2019 neselhal.

  • 14.02.2023 Bad Ve věku 97 let zemřel čestný předseda společnosti Toyota Motor Corporation Dr.Soichiro Toyoda, který byl synem zakladatele společnosti.

Facebook Instagram

Volant pro autonomní vozidlo BMW

Volant pro autonomní vozidlo BMW

Nezvyklý tvar i funkce

BMW iNEXT, chystaný první model společnosti BMW Group, v němž již řidič nebude muset aktivně řídit, ale kdykoliv může řízení převzít, je vybaven zcela nově navrženým volantem.

Jeho věnec je v horní a spodní části zploštělý, zatímco zaoblené rohy po stranách poskytují opěrné body pro ruce. Ve srovnání s kulatým tvarem je tak mnohem snazší rozpoznat úhel natočení kol. Ve chvíli, kdy se člověk znovu ujme kontroly nad vozem, úhel okamžitě zjistí, a to jak vizuálně, tak dotykem.

Optická vlákna integrovaná v bočních částech pomocí barevných signálů informují o dostupnosti vysoce automatizovaných jízdních funkcí a také upozorňují na situace, kdy je šofér povinen vypnout automatiku.

 

Zploštění spodní partie volantu navíc zajišťuje větší komfort při vstupování a vystupování. Zvyšuje také volnost pohybu při jízdě na dlouhé vzdálenosti tím, že například při používání systému pro aktivní udržování rychlosti umožňuje pokrčit jak levou, tak i pravou nohu.

 

Zlepšuje se rovněž řidičův výhled na zakřivený displej, jehož údaje jsou tak dokonale čitelné.

Komentáře ke článku