Novinky

  • 25.04.2023 Bad Policisté zjistili 2800 přestupků během akce, při které se zaměřili na dodržování rychlosti.

  • 23.04.2023 Good Soud v USA rozhodl, že autopilot automobilky Tesla při nehodě v roce 2019 neselhal.

  • 14.02.2023 Bad Ve věku 97 let zemřel čestný předseda společnosti Toyota Motor Corporation Dr.Soichiro Toyoda, který byl synem zakladatele společnosti.

Facebook Instagram

První stoprocentně elektrická silniční Cupra

První stoprocentně elektrická silniční Cupra

Tavascan je kupé ve stylu SUV

Cupra nově definuje sportovní výkony v rámci přechodu od konvenčního pohonu k elektrifikaci. Po představení studie Cupra Formentor Concept v první polovině letošního roku činí značka další krok k realizaci své vize elektrifikovaných sportovních výkonů.

Nová studie nese označení Cupra Tavascan Concept. Značka opravdu jedinečných a výjimečných automobilů nyní propojuje svou vysokovýkonnou DNA s nejmodernější technikou pohonu a sofistikovaným, emocionálním a expresivním designem.

Výsledkem je Cupra Tavascan Electric Concept, vozidlo, navržené podle požadavků tržního segmentu elektricky poháněných SUV ve stylu kupé, jemuž je předpovídán růst o 15 % ročně. Cupra Tavascan Concept je prvním silničním modelem značky Cupra se stoprocentně elektrickým pohonem.

Ve svých tvarech kombinuje siluetu čtyřdveřového crossoveru s robustním vzhledem SUV a elegancí sportovního kupé. Odvážné proporce jsou umocněny elektrickým srdcem s nulovými emisemi.

Cupra Tavascan Concept přebírá své označení od obce v Pyrenejích, která je jedinečná svou polohou v ohromující krajině s překrásnou okolní přírodou.

Kromě modelu Cupra Formentor, který bude uveden na trh v roce 2020 společně s dvěma dalšími vysokovýkonnými externě nabíjitelnými hybridními modely, jsme již prokázali naše technické know-how vývojem prvního stoprocentně elektricky poháněného závodního cestovního vozu na světě, jímž je Cupra e-Racer. Představením koncepčního elektromobilu Cupra Tavascan přenášíme tuto vizi na silnice a dokazujeme, že sportovní výkony mohou být elektrifikovány,“ řekl předseda představenstva značky Cupra Wayne Griffiths.

Exteriér vozidla přináší do segmentu svalnaté a dynamické tvary, které přispívají k výjimečným sportovním výkonům i hospodárnosti, s minimálními dopady na životní prostředí. Design přídě zvýrazňuje elektrický charakter. Nízko umístěné, osvětlené logo Cupra je naprosto výjimečným prvkem, který přitahuje pozornost.

Všechny otvory pro přívod vzduchu a aerodynamické prvky důsledně plní svou funkci, ať se jedná o zvyšování hospodárnosti, usměrňování proudícího vzduchu kolem karoserie nebo chlazení sady akumulátorů. Aerodynamika je zásadní součástí designu nového koncepčního vozu Cupra.

Svalnaté podběhy kol vyplňují dvaadvacetipalcová kola z lehké slitiny v turbínovém designu, který optimalizuje proudění vzduchu. SUV ve stylu kupé může díky tomu jezdit s minimálními odpory. Difuzor na zádi je dalším funkčním aerodynamickým komponentem. Zároveň však vyvolává emoce, spojené s mimořádnými sportovními výkony. Celkový dojem umocňují elegantní zadní svítilny v celé šířce karoserie s integrovaným logem Cupra.

Cupra Tavascan Electric Concept zaujme také svým sofistikovaným lakem s efektem roztaveného kovu. Speciálně namíchaný odstín zvýrazňuje vnější design. Expresivní vzhled završují detaily z uhlíkového kompozitu a mědi.

Výrazné tvary exteriéru studie se zrcadlí v jejím interiéru. Kombinace materiálů a technologických konceptů vytváří vnitřní prostor, který je dokonale vyvážený z hlediska zaměření na řidiče i komfortu všech cestujících. Interiéru koncepčního vozu vládne luxusní atmosféra prodchnutá lehkostí, kontrastními barvami, nosnými díly z uhlíkového kompozitu, dynamickým pojetím designu a vyspělými technologiemi.

Dekorační osvětlení LED s rozptýleným světlem přivítá cestující při každém otevření dveří. Po usednutí je obklopuje emocionálně nabitý interiér s kontrastem mezi kůží, uhlíkovými kompozity a umělou kůží Alcantara. Výrazně prostorově tvarovaná anatomická sedadla čalouněná kůží spojují skvělý estetický dojem s vynikající funkčností, komfortem i bezpečností.

Přístrojová deska s motivem křídla se vznáší nad přední částí interiéru. Svým řešením usnadňuje řidiči soustředit se na řízení a zároveň zesiluje pocit mimořádné prostornosti. Středem pozornosti je osoba za volantem. Veškeré potřebné informace jí poskytuje digitální panel sdružených přístrojů s 12,3“ displejem, doplněný třináctipalcovou obrazovkou informačního a zábavního systému.

Interiér studie se dokáže přizpůsobovat měnícím se požadavkům a situacím. Větší displej se může v případě potřeby natočit směrem ke spolujezdci vpředu. Cestující mohou maximálně využívat vnitřní prostor vozidla i díky důmyslnému rozmístění reproduktorů a konektivitě pro chytré telefony.

Cupra Tavascan Concept ztělesňuje jedinečnou vizi budoucnosti vysokovýkonných automobilů značky Cupra. Využitím mimořádného potenciálu elektrifikace poskytuje úroveň sofistikovanosti a emocí, která je na trhu dosud nevídaná. Čtyřdveřový crossover ve stylu kupé kombinuje vzhled SUV s elegancí sportovního kupé.

Vytříbené estetice se však vyrovná také provozními vlastnostmi. Cupra Tavascan Electric Concept poskytuje sportovní výkony, dynamiku a snadnou ovladatelnost, kterou zákazníci požadují. Za atraktivním vnějším designem se skrývá vyspělý elektrický pohon, který je zdrojem potěšení z jízdy, po němž touží každý řidič, doprovázený mimořádně tichým a hospodárným provozem.

Dva elektromotory - jeden na přední nápravě, druhý na zadní – přenášejí na všechna kola nejvyšší celkový výkon 225 kW (306 k). Cupra Tavascan Electric Concept zrychlí z klidu na 100 km/h za méně než 6,5 sekundy.

Avšak rychlost při jízdě přímým směrem je jen jedním aspektem tohoto výjimečného automobilu. Koncepční vůz je vybaven sadou lithium-iontových akumulátorů s kapacitou 77 kWh, která postačuje k ujetí až 450 kilometrů na jedno nabití podle přísné zkušební metodiky WLTP.

Konstrukce vozidla vychází z platformy MEB koncernu Volkswagen. Uložení akumulátorů pod podlahou koncepčního vozu zaručuje nízké těžiště, které umožňuje opravdu dynamickou jízdu. Cupra Tavascan Electric Concept je ztělesněním budoucnosti značky Cupra.

Studie bude představena ve světové premiéře na letošním mezinárodním autosalonu IAA ve Frankfurtu nad Mohanem.

Komentáře ke článku