Novinky

  • 25.04.2023 Bad Policisté zjistili 2800 přestupků během akce, při které se zaměřili na dodržování rychlosti.

  • 23.04.2023 Good Soud v USA rozhodl, že autopilot automobilky Tesla při nehodě v roce 2019 neselhal.

  • 14.02.2023 Bad Ve věku 97 let zemřel čestný předseda společnosti Toyota Motor Corporation Dr.Soichiro Toyoda, který byl synem zakladatele společnosti.

Facebook Instagram

Začala sériová výroba modelu Škoda Superb iV

Začala sériová výroba modelu Škoda Superb iV

Historická událost v Kvasinách

V závodě Škoda Auto v Kvasinách sjel z výrobní linky první vůz Škoda Superb iV s plug-in hybridním pohonem. Škoda Auto za 18 měsíců připravila závod pro výrobu prvního elektrifikovaného sériového modelu v historii firmy.

Škoda iV Kvasiny

Nová Škoda Superb iV se vyrábí na stejné lince jako vozy Škoda Superb se spalovacími motory. Aby byl závod připravený na speciální požadavky, které výrobní proces prvního elektrifikovaného sériového modelu vyžaduje, investovala Škoda Auto přibližně 12 milionů eur. Mimo jiné byly upraveny svařovna a montážní hala. Vzhledem k tomu, že se podlaha vozu u obou variant pohonu liší, byla ve svařovně některá zařízení upravena nebo nově instalována.

Původní hala oddělení kvality byla kompletně přestavěna. Pro výrobu a uvedení vozů do provozu musela být pracoviště nově uspořádána. V rámci výrobní linky instalovala Škoda Auto další zásobník pro podvozkové rámy a manipulátor pro vysokonapěťové a 12 V akumulátory.

Společnost Škoda Auto pokračuje ve vzdělávání zaměstnanců v oblasti elektromobility. Proto v Kvasinách vzniklo nové tréninkové centrum. Školení od té doby absolvovalo již 5500 zaměstnanců.

Škoda iV Kvasiny

Michael Oeljeklaus, člen představenstva společnosti Škoda Auto za výrobu a logistiku, řekl: „Zahájení sériové výroby vozu Škoda Superb iV představuje velký krok do budoucnosti. V posledních měsících jsme důsledně pracovali na tom, abychom umožnili spuštění výroby prvního modelu s plug-in hybridním pohonem v závodě v Kvasinách. Dnešní den je výsledkem skvělého týmového výkonu.“

Zážehový motor 1,4 TSI a trakční elektromotor vozu Superb iV poskytují celkový systémový výkon 160 kW (218 k). Dojezd čistě na elektrický pohon činí až 56 kilometrů v cyklu WLTP. Nová varianta pohonu je k dispozici pro modely Superb iV v úrovních výbavy Ambition a Style a také pro Superb iV Sportline a Superb iV L&K. Uvedení na trh proběhne začátkem roku 2020. Prodejní cena vozu Superb iV začíná na 876 900 Kč.

Škoda iV Kvasiny

Výroba modernizovaného vozu Škoda Superb probíhá v závodě Škoda Auto v Kvasinách na montážní lince využívající projekt digitalizace tzv. dProdukce. Pomocí multimediálního obsahu podporuje zaměstnance, aby správně prováděli montážní kroky, upozorňuje na změny v postupu výroby a slouží jako doklad kontroly kvality.

Projekt dProdukce zamezuje chybám, šetří čas i náklady a jako digitální příručka a dokumentace nahrazuje velké množství tištěného materiálu. Provází zaměstnance bezpapírově výrobními kroky, dokumentací a kontrolou kvality. Multimediální systém zamezuje chybám a umožňuje větší produktovou komplexitu.

Na obrazovce se zobrazují digitální pokyny, které zaměstnanec aktivuje pomocí svého pracovního průkazu. Obsahuje pouze takové informace, které jsou relevantní pro jeho aktuální úkol. Pomocí textů, 3D zobrazení nebo video návodů přesně pozná, jak a kde má zabudovat jaký díl. To šetří čas a snižuje riziko chyby na montážní lince. Tento subsystém je navržen jako vícejazyčný.

Systém pracuje obousměrně a umožňuje zaměstnancům, aby informace nejenom četli, ale aby například zadávali i změny. Oprávnění a přiřazení k určitému modelu probíhá automaticky načtením zaměstnaneckého průkazu.

Škoda Auto implementovala v Kvasinách projekt dProdukce letos v dubnu na jedné ze dvou montážních linek a investovala do něj téměř 1,2 milionu eur.

Škoda iV Kvasiny

Komentáře ke článku