Novinky

  • 25.04.2023 Bad Policisté zjistili 2800 přestupků během akce, při které se zaměřili na dodržování rychlosti.

  • 23.04.2023 Good Soud v USA rozhodl, že autopilot automobilky Tesla při nehodě v roce 2019 neselhal.

  • 14.02.2023 Bad Ve věku 97 let zemřel čestný předseda společnosti Toyota Motor Corporation Dr.Soichiro Toyoda, který byl synem zakladatele společnosti.

Facebook Instagram

Přezout pneumatiky svépomocí není žádná věda

Přezout pneumatiky svépomocí není žádná věda

Důležité je dodržet správný postup

Počínaje 1. listopadem musí být každé osobní vozidlo u nás opatřeno zimními pneumatikami, pokud se na pozemní komunikaci nachází souvislá vrstva sněhu, led nebo námraza. Totéž platí, může-li řidič vzhledem k povětrnostním podmínkám předpokládat, že během jízdy takové podmínky nastanou.

Zákon také definuje minimální hloubku dezénu, která činí čtyři milimetry (nevztahuje se na rezervu). Případná pokuta se může vyšplhat až na 2000 korun, policisté disponují rovněž pravomocí v takovém případě zakázat motoristovi další cestu.

Přezutí si lze samozřejmě objednat ve specializovaném servisu. Šikovný člověk, vybavený vhodným nářadím, však tento úkon zvládne svépomocí.

 

Po výměně pneumatik nezapomeneme zkontrolovat jejich správné nahuštění

 

Jaký je správný postup? Zaparkujeme na rovném povrchu, umístíme hlavici heveru na označené místo na podvozku a povolíme šrouby kol. Nezbytné je také zatáhnout ruční brzdu. Vhod přijdou zajišťovací klíny, a to na opačné straně vozu, než je měněné kolo.

Může se stát, že disk bude u náboje kola držet až příliš pevně. V tomto případě do pneumatiky lehce udeříme pěstí nebo gumovou paličkou. Na odhalený očištěný náboj nasadíme kolo s obutou pneumatikou a mírně do kříže dotáhneme šrouby. K úplnému dotažení přistoupíme až po spuštění kola zpět na zem. Správný utahovací moment je uveden v uživatelské příručce. Stejný proces opakujeme u všech kol.

Před první jízdou zkontrolujeme tlak. Za šest měsíců často dojde k jeho snížení v pláštích až o polovinu. Pokud je na automobilu instalován systém měření tlaku v pneumatikách, je potřebné ho před vyjetím vynulovat.

Po absolvování 50 až 100 kilometrů se doporučuje prověřit, jestli kola nepřenášejí vibrace. Pokud ano, navštívíme odbornou dílnu a necháme je profesionálně vyvážit.

Komentáře ke článku