Novinky

  • 25.04.2023 Bad Policisté zjistili 2800 přestupků během akce, při které se zaměřili na dodržování rychlosti.

  • 23.04.2023 Good Soud v USA rozhodl, že autopilot automobilky Tesla při nehodě v roce 2019 neselhal.

  • 14.02.2023 Bad Ve věku 97 let zemřel čestný předseda společnosti Toyota Motor Corporation Dr.Soichiro Toyoda, který byl synem zakladatele společnosti.

Facebook Instagram

Jozef Kabaň opouští Rolls-Royce

Jozef Kabaň opouští Rolls-Royce

Nečekaný odchod bývalého šéfdesignéra Škody

Rodák ze slovenského Námestova Jozef Kabaň si získal velký kredit jako šéfdesignér automobilky Škoda. Podílel se na designu mnoha úspěšných modelů - pod jeho dohledem vznikla třetí generace Fabie, Octavie a Superbu a nová SUV Kodiaq a Karoq. Vytvořil elegantní styl vozů české automobilky, který si získal obdiv odborníků a přízeň zákazníků.

Jeho úspěšné působení v Mladé Boleslavi ho zařadilo mezi nejrespektovanější osobnosti automobilového designu. Proto nebylo velkým překvapením, že se jeho služeb rozhodlo využít vedení BMW Group. Odešel do Mnichova, aby zaujal pozici šéfdesignéra značky BMW. Jenže se ukázalo, že jeho elegantní styl neodpovídá novému zaměření značky a na místě šéfdesignéra jej proto vystřídal Domagoj Dukec. Ten vozům z Mnichova namísto Kabaňovy lehké elegance vtiskl zcela protichůdný robustní styl s obřími ledvinami na přídi.

Jozef Kabaň

Kabaň v rámci BMW Group na jaře přešel do automobilky Rolls-Royce, ale tam po pár měsících končí a po necelých dvou letech nečekaně odchází z BMW Group. Oficiální důvod náhlého odchodu není znám. Šéf značky Rolls-Royce Torsten Müller-Ötvös se s ním rozloučil slovy: „I když s námi Jozef byl jen velmi krátce, děkujeme mu za jeho dosavadní přínos. Do budoucna mu přejeme všechno dobré.“

Jozef Kabaň vystudoval Vysokou školu výtvarných umění v Bratislavě a s podporou Volkswagenu i Royal College of Art ve Velké Británii. Před příchodem do Mladé Boleslavi pracoval u Audi a Volkswagenu a navrhl design Bugatti Veyron. O jeho dalším působišti zatím není nic známo, ale o jeho práci nepochybně bude velký zájem.

Jozef Kabaň

Komentáře ke článku