Novinky

  • 25.04.2023 Bad Policisté zjistili 2800 přestupků během akce, při které se zaměřili na dodržování rychlosti.

  • 23.04.2023 Good Soud v USA rozhodl, že autopilot automobilky Tesla při nehodě v roce 2019 neselhal.

  • 14.02.2023 Bad Ve věku 97 let zemřel čestný předseda společnosti Toyota Motor Corporation Dr.Soichiro Toyoda, který byl synem zakladatele společnosti.

Facebook Instagram

Den za obnovu lesa

Den za obnovu lesa

Nové stromky pro budoucnost - už 19. října

Autoklub České republiky navázal partnerství s podnikem Lesy České republiky. Výsledkem je společný program #NEpolese. Program podpořil i několikanásobný vítěz Rallye Dakar Karel Loprais.

Krajina obnažená po kalamitní těžbě láká mnohem víc než dřív příznivce terénní jízdy na motorkách, čtyřkolkách a v terénních autech. Jejich řidiči často nevědí, že už začala obnova ploch. Do porostů vjíždějí obvykle v početných skupinách a způsobují zde velké škody.

Terénní motoristé ohrožují chodce, houbaře, turisty a mohou se vážně zranit při střetu s těžební technikou, která se v době zvýšeného zpravování kůrovcového dřeva pohybuje po lesních cestách i v porostech. Průjezd techniky nebo vozidel složek záchranného systému komplikují i bezohledným parkováním v lesích a podél cest. Škody působí také stopy terénních pneumatik. V kolejích po nich se během krátkého přívalového deště vytvoří dravé potůčky, jež strhávají půdu z obnovovaných ploch.

Les

„V době zásadní obnovy krajiny je třeba vysvětlit motoristům všechna rizika a nebezpečí, kterým se vystavují, jež působí nebo mohou způsobit. Nechceme jít jen cestou kontrol a represe, ale i prevence. Chceme jezdce motivovat, aby využívali schválené offroadové tratě s adekvátním ekologickým zázemím. Kromě Policie České republiky jsme proto zahájili spolupráci s Autoklubem České republiky coby státem uznávané edukativní kapacity stran motosportu,“ vysvětluje generální ředitel Lesů ČR Josef Vojáček.

Seznam tratí je k dispozici v mobilní aplikaci Klub nového lesa. Součástí programu budou i osvětové besedy. Většina se uskuteční na velkých motoristických akcích, kde se mladí fanoušci motorismu setkávají nejčastěji.

Tím ale společné aktivity Autoklubu ČR a Lesů České republiky nekončí. Čelíme jedné z největších kalamit v dějinách lesnictví. Je naší povinností vytvořit na zbytcích starého lesa nový. Čím dříve se do toho pustíme, tím to půjde snáz a levněji. Rozsah ploch, které musíme osázet, je tak obrovský, že tvoříme novou krajinu, která znovu přetrvá generace. Jiná alternativa než nový les totiž není.

Autoklub ČR se proto připojuje k výzvě Lesů ČR zapojit se do unikátní celorepublikové akce Den za obnovu lesa, která se uskuteční v sobotu 19. října. Místo nesmyslného blokování silnic mají všichni možnost tvořit a zasadit se o lesy pro další generace.

Les

„Je třeba se připravit na to, že lesy, které dnes sázíme, budou za třicet, padesát let hodně jiné než ty, na jaké jsme byli zvyklí v minulosti, a které dnes napříč republikou hynou. Tím, že v takové dosud nevídané míře sázíme nový les, tvoříme úplně novou krajinu. Sázíme lesy, které porostou do 22. století,“ říká generální ředitel Lesů ČR Ing. Josef Vojáček.

 

Komentáře ke článku