Novinky

  • 25.04.2023 Bad Policisté zjistili 2800 přestupků během akce, při které se zaměřili na dodržování rychlosti.

  • 23.04.2023 Good Soud v USA rozhodl, že autopilot automobilky Tesla při nehodě v roce 2019 neselhal.

  • 14.02.2023 Bad Ve věku 97 let zemřel čestný předseda společnosti Toyota Motor Corporation Dr.Soichiro Toyoda, který byl synem zakladatele společnosti.

Facebook Instagram

Za půl roku skoro osm tisíc srážek se zvěří

Za půl roku skoro osm tisíc srážek se zvěří

SRNA index pojišťovny Generali ukazuje nejrizikovější místa

Pojišťovna Generali spolu s Centrem dopravního výzkumu (CDV) premiérově vydala SRNA index, který vždy před jarní a podzimní sezonou, kdy střety se zvěří dosahují na českých silnicích svého statistického maxima, přinese aktuální informace o výši škod i přehled rizikových míst.

Podstata SRNA indexu spočívá v uvedení výše škody na jeden kilometr sledované silniční sítě v konkrétním kraji a okrese. Tento údaj vychází ze srovnání délky silnic III. a vyšších tříd, počtu nehod a celkové výše škody, která kromě poničeného vozu počítá i s újmou na zdraví, životě a dalším majetku, spočítanou podle metodiky CDV.

V období mezi dubnem a zářím došlo celkem k 7872 srážkám se zvěří, k nimž řidiči volali policii. Bezmála čtvrtina těchto nehod se udála ve Středočeském kraji. Průměrná výše škody, kterou po sobě podle pojišťovny Generali nechá srážka osobního automobilu se zvěří, je přes 40 000 korun. Vzhledem k počtu těchto nehod se dá odvodit, že za půl roku čeští řidiči a jejich pojišťovny za opravu poničených automobilů zaplatili více než čtvrt miliardy korun.

SRNA index 2019

„V Generali v souvislosti se střety se zvěří řešíme kolem tří tisíc pojistných událostí ročně. Jde přitom o případy jak z připojištění u povinného ručení, tak z havarijního pojištění. Jen na těchto škodách ročně vyplatíme přes sto milionů korun. Tato částka každý rok stoupá s tím, jak jsou vozidla vybavena sofistikovanějšími technologiemi. Významně dražší je aktuálně i cena práce v servisech, stejně jako vzrostly částky za náhradní díly. V roce 2017 jsme vyplatili 111 milionů, loni už 116,3 milionu korun,“ říká ředitel likvidace pojistných událostí motorových vozidel Generali Patrik Nauš.

První vydání SRNA indexu odhalilo, že absolutní prvenství mezi kraji (tedy nejvyšší škody po srážce se zvěří na jeden kilometr komunikací) připadá na hlavní město Prahu se škodou 31 202 Kč, následují Moravskoslezský kraj (11 009 Kč) a Ústecký (10 601 Kč). Z hlediska hodnocení jednotlivých okresů se nejvyšší škody generují v Praze (31 202 Kč), následují Sokolov (27 101 Kč) a Praha-západ (18 980 Kč).

Podle SRNA indexu se nejvíc nehod se zvěří od dubna do září odehrálo ve Středočeském kraji. Za půl roku na tamějších silnicích došlo k 1816 nehodám. Následují Ústecký kraj s 951 nahlášenými nehodami a Kraj Vysočina s 915 případy. Problémy s hlášením sražených zvířat panují v Jihočeském a Plzeňském kraji, kde krajská oddělení policie tyto statistiky podrobně nevedou. Tamější motoristé se tak na výsledky SRNA indexu bohužel zatím spolehnout příliš nemohou.

V rámci České republiky byl suverénně nejrizikovější úsek v Libereckém kraji v katastrálním území obce Česká Lípa na Borské ulici ve směru z České Lípy na Nový Bor. Od dubna do září 2019 zde na úseku o délce 317 m poblíž místní části Lada došlo podle dat CDV k 17 srážkám se zvěří s celkovou škodou na zdraví, životě a majetku 522 000 Kč!

V Praze hlásí SRNA index nejvyšší škody na jeden kilometr z celého Česka. Hlavní město Praha ve srovnání s ostatními kraji eviduje bezkonkurenčně nejvyšší výši škod na zdraví, životě a majetku. Je to dáno tím, že je v Praze nejkratší délka silniční sítě (201 km). Statistiky v Praze evidují za období duben až září 96 srážek vozidla se zvěří. Zatímco v rámci celé ČR mohou motoristé očekávat srážku se zvěří v průměru každých 5,8 kilometru, při pohybu autem po Praze statisticky dojde ke srážce se zvěří každých 2,1 kilometru. Jednoznačně nejhorším úsekem v rámci území hlavního města Praha byla silnice I/4 mezi Jílovištěm a Zbraslaví. Na 170 metrů dlouhém úseku poblíž obory Daliborka tam ve sledovaném období došlo k sedmi srážkám vozidel se zvěří s celkovou škodou 305 000 Kč.

SRNA index 2019

Podle pojišťovny Generali jsou nejnákladnější nehody způsobené srážkou s divokým prasetem. Z pohledu času jsou nejproblematičtější dvě hodiny před půlnocí a dvě po ní. Rizikové jsou také brzké ranní hodiny. S přechodem na zimní nebo letní čas počet střetů vždy skokově narůstá.

Následky střetu se zvěří řeší dva typy pojištění:
- ve formě připojištění střetu se zvěří k povinnému ručení. Generali ho uvedla jako první a aktuálně ho automaticky nabízí ve třech ze čtyř variant povinného ručení. Hradí škody do 100 000 Kč se spoluúčastí 1000 Kč
- v rámci havarijního pojištění. Záleží, jakou pojistnou ochranu si klient navolí. Riziko střetu se zvěří je k dispozici i ve variantě havarijního pojištění pro starší vozy.

V obou případech platí, že pojištění kryje střety s jakýmkoliv zvířetem, tedy nejen divoce žijícím, ale také domácím.

SRNA index 2019

Komentáře ke článku